Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 mars 2015

Djurambulansen utreds för olovlig yrkestrafik

Ägaren till Djurambulansen i Skåne AB utreds för olaga yrkesmässig trafik. Skånepolisen har nu inlett en förundersökning kring det misstänkta brottet.

Trafik med utryckningstillstånd kan undantas från kravet med transporttillstånd om det är en del i en annan tjänst, då får företaget inte ta betalt för transporten. Men Land Lantbruks granskning visar att Djurambulansen fakturerat polisen för transportkostnader.
Trafik med utryckningstillstånd kan undantas från kravet med transporttillstånd om det är en del i en annan tjänst, då får företaget inte ta betalt för transporten. Men Land Lantbruks granskning visar att Djurambulansen fakturerat polisen för transportkostnader. FOTO: Polisen

Djurambulansen i Skåne AB har avtal med bland andra Skånepolisen kring transport och uppstallning av omhändertagna djur. Som Land Lantbruk tidigare har berättat har företaget fram till den 20 januari i år saknat yrkestrafiktillstånd.

Ägaren till Djurambulansen i Skåne AB, har tidigare sagt att djurambulanser är undantagna från kravet på yrkestrafiktillstånd.

Ett annat undantag kan vara om transporten bara är en del av en annan tjänst. Men då får företaget inte ta betalt för själva transporten, vilket Djurambulansen gör.

– Den är någonstans runt tio procent av det totala fakturabeloppet och då är det förmodligen okej. Men den enda som kan pröva det är en domstol, sa Anders Westerlund, strategisk inköpare på Skånepolisens upphandlingssektion till Land Lantbruk i december förra året.

Och det är i domstol som frågan nu kan hamna. Skånepolisen har efter att ha fått in tre anmälningar rörande Djurambulansens transporttillstånd, beslutat att inleda en förundersökning. Förhör ska nu hållas med företagets ägare Micke Gustavsson som är skäligen misstänkt för olaga yrkesmässig trafik.

Efter förhören kommer ärendet att lämnas över till åklagare för ny bedömning.

Sedan den 20 januari i år har Djurambulansen i Skåne AB yrkestrafiktillstånd på 10 av sina fordon.

Relaterade artiklar

Till toppen