Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 februari 2019

Djurfront Dalarna vill ”befria” Gunnars strutsar

”Du borde tänka på säkerheten för dina föräldrar…” Det förtäckta hotet kom i ett telefonsamtal till Sahlins strutsfarm i Dalarna i helgen.

 Gunnar Sahlins son fick ta emot hot mot sina föräldrar.
Gunnar Sahlins son fick ta emot hot mot sina föräldrar. FOTO: Trons

– Det var min son som tog emot hotet, säger Gunnar Sahlin, delägare av Sahlins strutsfarm utanför Borlänge.

Familjen Sahlin har fått ett trettiotal telefonsamtal, sent på kvällen, från djurrättsaktivister. De polisanmälde hotet och polisen har startat en förundersökning.

Strax innan hade någon hängt upp lakan med djurrättstexter på ett stängsel utanför gården.

– Dem tog jag ner direkt, säger Gunnar Sahlin.

Ska ”befria strutsarna”

På Djurfront Dalarnas sida på Facebook står att organisationen arbetar aktivt för att ”befria strutsarna och stänga farmen!” Enligt Djurfront Dalarna profiterar gården på strutsar ”på alla tänkbara och vidriga sätt”. ”Strutsarna på farmen mördas systematiskt”.

Sonen upprörd

I helgen demonstrerade också några aktivister utanför ett köpcentrum i Borlänge.

– Min son blev väldigt upprörd och lyckades identifiera en av deltagarna på bilderna från demonstrationen, en lärare från trakten, och vi hörde av oss till skolan och klagade, säger Gunnar Sahlin, som hoppas att läraren får sparken.

Viss förståelse för aktivism

Han har ändå en viss förståelse för djurrättsaktivism.

– Djur ska behandlas väl, så klart, säger han.

Han tycker att svenskar bör avstå från billigt kött från länder med dålig djurhållning och mycket antibiotika.

– Aktivisterna borde protestera mer mot gårdar i andra länder där djurhållningen kan vara bedrövlig. Och hur ska våra svenska strutsar ”befrias”? Ska vi släppa ut dem i skogen mitt i vintern? Då dör de. Men det går inte att föra dialog med de här aktivisterna, säger han.

Hård kärna av kriminella

Polisen poängterar att personerna på demonstrationen inte behöver vara desamma som de som framfört hoten. Men Stefan Dangardt, kommissarie och presstalesperson för Bergslagens polisregion tycker ändå att man ska sätta in händelserna i ett sammanhang.

– Visst, en del aktivister är säkert fredliga. Traditionellt har man sett på aktivisterna som förvirrade tonåringar. Men det finns en hård kärna av kriminella som bedriver en nationellt organiserad, ibland grov, brottslighet. Ser man till helheten kan man bli mörkrädd, säger han.

Borde utredas nationellt

Enligt Stefan Dangardt bör trakasserierna utredas av poliser som jobbar nationellt, inte som nu, av enskilda polisdistrikt.

– Tyvärr är inte polisen centralt intresserad av att ta ett nationellt grepp på frågan. De ser detta som lokala brott, säger han.

LÄS MER: Så hanterar andra länder djurrättsaktivister

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen