Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 augusti 2019

Djurrättsaktivister på offensiven mot grisbranschen

Under året har köttproducenter märkt av en ökad aktivitet hos olika djurrättsaktivister.

Det senaste exemplet är från i går måndag, då djurrättsaktivister tog sig in i lokalerna hos Dalsjöfors slakteri, som ägs av KLS Ugglarps.

 Under sommaren har djurrättsaktivisterna riktat in sig på grisbranschen.
Under sommaren har djurrättsaktivisterna riktat in sig på grisbranschen. FOTO: Istock

Som Land Lantbruk tidigare berättat var djurrättsaktivisterna i våras inriktade på att störa kosläpp runt om i landet. Nu tycks fokus ha flyttats till grisbranschen.

Under måndagen tog sig ett tiotal djurrättsaktivister in på Dalsjöfors slakteri i Borås. De gick in på anläggningen och filmade verksamheten och de anställda. Efter femton minuter kom polisen och avhyste aktivisterna, som nu misstänks för olaga intrång.

– Överlag är det väldigt lite av den formen av aktivism, och att de tar sig in i lokalerna hör till undantagsfallen. Men manifestationer där de står utanför med skyltar har varit ganska förekommande under sommaren, säger David Wahlberg, kommunikatör på KLS Ugglarps.

Går inte att verifiera äktheten

KLS Ugglarps är inte de enda som upplevt ökad aktivitet. I en nybildad Facebookgrupp visas bilder på grisar hos uppfödare och på slakterier, slaktavfall och döda djur. Allt sägs vara dokumenterat i Sverige. Några av de slakterier som namnges förutom KLS Ugglarps är Scan i Kristianstad och Ickholmen, som ägs av Siljans chark.

– Det verkar vara en väldigt nyskapad sida. Men det finns ingen avsändare, och det går inte att verifiera var eller när bilderna är tagna, säger Johan Molin, VD på Siljans chark.

 Djurrättsaktivister har gjort manifestationer på slakteriet Ickholmen, som ägs av Siljans chark. – Det här är nytt för oss, vi känner inte till att det har hänt här på Ickholmen tidigare, säger Johan Molin, VD på Siljans chark.
Djurrättsaktivister har gjort manifestationer på slakteriet Ickholmen, som ägs av Siljans chark. – Det här är nytt för oss, vi känner inte till att det har hänt här på Ickholmen tidigare, säger Johan Molin, VD på Siljans chark. FOTO: Pressbild

– När det står Ickholmen så ska det vara bild på en av våra djurtransporter, men jag kan inte verifiera varifrån det kommer. Jag har ingen aning, och kan därför inte kommentera det alls. I så fall får man faktiskt kliva fram och visa var bilderna är tagna. Sen vet vi att med alla möjligheter som finns i dag kan man ju klippa och klistra som man vill, säger Johan Molin.

Ökad närvaro av aktivister

Han har också märkt av en ökad närvaro av aktivister under sommaren. I slutet av juli var en aktivistgruppgrupp utanför slakteriet i Ickholmen och de var även på plats förra veckan.

– Det är samma grupp som ska göra en vigil som de kallar det, det kommer väl från engelskan och betyder vaka. De säger själva att de vill vara nära djuren under deras sista stund i livet. Det här är nytt för oss, vi känner inte till att det har hänt här på Ickholmen tidigare.

Polis på plats

Gruppen hade förra gången inget demonstrationstillstånd, och saknade det även till torsdagens aktivitet.

– Vi är noga med att ha en diskussion med polisen, så att det sköts på ett snyggt sätt. Vi har ju yttrandefrihet i Sverige, men såna här övningar kräver ett tillstånd. Därför kommer sannolikt polisen att vara på plats och anvisa dem till en plats där de får uttrycka sig. Men inte på vår infart som sist, för det är livsfarligt att stå där med alla lastbilar som kör.

Djurtransporter filmas

Hos Scan har man också märkt av att djurrättsaktivisterna verkar vara på offensiven. Inte genom ökad aktivitet eller fler aktivister, men en ökad frekvens.

– De befinner sig utanför vår anläggning något oftare än tidigare med sina plakat. I somras hade de en tredagarsaktion i Kristianstad och det har inte jag varit med om tidigare. Våra transportörer har noterat att de blir filmade något oftare än tidigare, men däremot har jag inte hört något specifikt från leverantörer, säger Ylva Swenzén, Director Communications på Scan.

Finns viss risk för sjukdomar

 Anders Drottja, krissamordnare på LRF, menar att det finns viss risk för smittspridning när aktivister tar sig in på anläggningar för att ta smygbilder.
Anders Drottja, krissamordnare på LRF, menar att det finns viss risk för smittspridning när aktivister tar sig in på anläggningar för att ta smygbilder. FOTO: Ann Lindén

Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF, höjer ett varningens finger för en eventuell smittrisk, som till exempel afrikansk svinpest, när aktivister olovligen tar sig in hos grisarna för att fotografera eller filma.

– Risk finns det självklart, men just nu ska det mycket till för att de ska sprida svinpest. Eftersom sjukdomen inte finns i landet nu, vad vi vet, behöver de ha besökt ett land med smitta och dessutom dragit på sig smittan, säger Anders Drottja.

– Dock vet jag att under första delen av sommaren var ett antal svenska aktivister på turné i Europa och var som jag fått berättat i kontakt med grisar. Risken är alltså inte obefintlig.

Transportörer känner oro

Däremot har han inte hört att grisuppfödarna är mer utsatta nu än hur det normala trycket brukar vara.

– Vid slakterierna är det återkommande manifestationer vilket naturligtvis påverkar slakterierna och deras personal. Särskilt djurtransportörerna vet jag känner oro då aktivister gärna närmar sig deras fordon för att ”säga farväl” till djuren som ska slaktas, eller ställer sig eller sitter i vägen för fordonen som ska köra in på slakteriet.

LÄS MER: Djurrättsaktivisterna kartläggs av EU:s bönderLÄS MER: LRF vill se högre straff för djurrättsaktivister

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen