Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 januari 2019

Djurrättsaktivister stal deras höns

Ett av de lantbruk som drabbats av en attack från djurrättsaktivister är Stjernsunds gård i Askersund.

 När Mikael Gilbertsson fick inbrott i värphönsstallet blev han arg. De skyldiga ställdes inför rätta i en rättegång som Mikael upplevde som mycket obehaglig.
När Mikael Gilbertsson fick inbrott i värphönsstallet blev han arg. De skyldiga ställdes inför rätta i en rättegång som Mikael upplevde som mycket obehaglig. FOTO: Dan Lindberg

På gården produceras ägg och nötkött. 2015 tog sig djurrättsaktivister in till deras höns.

– Jag fick ett telefonsamtal från grannen som tyckte att jag skulle kolla om jag haft inbrott. Det hade jag haft. De hade brutit upp dörren till stallarna. Det låg en lapp där det stod att de hade befriat Justina och hennes systrar som de döpt hönsen till. En film fanns på Facebook som visade när de var inne och stal hönsen, berättar Mikael Gilbertsson som driver gården.

Riktade sin avsky mot honom

Polisen lyckades gripa de skyldiga. När tingsrättsförhandlingarna skulle hållas hade mängder av andra djurrättsaktivister samlats för att demonstrera och de riktade sin avsky mot honom.

– Rättegången var det mest obehagliga.

– Då var jag själv och det hade jag inte förstått att jag inte borde vara. Men jag fick kontakt med LRF. Det var en grisbonde där som också hade haft inbrott och jag anslöt mig till dem.

Kritisk mot samhället

Mikael är kritisk till hur samhället kan tillåta att den som blivit utsatt för brott ska behöva utstå trakasserier från de åtalades meningsfränder. Polisen borde ha stoppat dem, tycker han.

Många andra som råkat ut för attacker från djurrättsaktivister håller tyst av rädsla för hoten ska eskalera. Men Mikael låter sig inte skrämmas till tystnad. Inbrottet gjorde honom inte rädd, säger han, bara riktigt, riktigt arg.

Bjöd in de skyldiga

Efteråt ville han prata med dem som brutit sig in till hans höns.

– De kom hit och vi gick in i stallarna och pratade i ett par timmar. Vi kom överens om att vi inte var överens.

LÄS MER: Trakasserier mot djurbönder kartläggsLÄS MER: Dömd chaufför får stöd från hela landet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen