Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 oktober 2015

Djurrättsalliansen har smygfilmat svenska gårdar

Djurrättsalliansen lanserar en ny sajt, djurfabriken.se, med filmer från svenska djurgårdar. Bilder som inte alltid skaffats med öppna kort. – Vi har gått in i stallar utan ägarens tillstånd, men vi har alltid använt skyddskläder, säger Anna Johansson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Bild 1/2 FOTO: Djurfabriken.se
På hemsidan publicerar Djurrättsalliansen rörliga, smygfilmade bilder inifrån svenska gårdar.
Bild 2/2På hemsidan publicerar Djurrättsalliansen rörliga, smygfilmade bilder inifrån svenska gårdar. FOTO: Djurfabriken.se

Den nya sajten erbjuder sex beskrivningar av modern djurhållning, sedd med Djurrättsalliansens ögon. I tur och ordning avhandlas ägg-, gris-, mjölk-, kyckling-, fisk- och dödsfabriken; den senare helt inriktad på hur det går till på slakterierna.

– Vi har dokumenterat djurens vardag som en motbild till den förskönade bild som djurindustrin ger i sin reklam, säger Anna Johansson.

Tycker du att ert material ger en realistisk bild av svensk djurhållning?

– Ja, det ser ut så här. Det vet alla som sett djurfabriker inifrån. Om man föder upp djur i vinstintresse blir det inte bättre än så här.

Filmerna och bilderna har samlats in av Djurrättsalliansens aktivister från 2009 fram till i år. För att samla material har aktivisterna tagit jobb på slakterier, gjort studiebesök på gårdar samt även arbetat ”under cover”, som Anna Johansson kallar det, det vill säga gått in i stallar och anläggningar utan tillstånd.

”Konsumenterna har ett val”

Hon är medveten om att det i lagens mening kan röra sig om olaga intrång, men anser att syftet rättfärdigar metoden.

– Vi gör detta för att visa konsumenterna att de har ett val, att de kan välja vegetariska produkter framför produkter från djurindustrin. Många vet inget om hur djuren har det, därför måste vi visa vad det är man stödjer när man väljer produkter från djurindustrin.

Djurrättsalliansen lät tala om sig rejält första gången 2009 sedan organisationens folk gått in, filmat och fotograferat hos flera namngivna grisföretag runt om i landet. Det blev upptakten till den så kallade grisskandalen.

Inte ute efter bönderna

I filmmaterial som publiceras nu finnas inga angivelser om var och när bilderna har tagits. Anna Johansson har heller inga uppgifter om vilka slakterier och gårdar som Djurrättsalliansen besökt öppet eller ”under cover”.

Men Anna Johansson poängterar att det inte är bönderna eller lantbruket man är ute efter utan endast djurhållningen, som slutar med att djur dödas.

– Ett modernt lantbruk måste ställas om till en hållbar och etiskt acceptabel vegetarisk produktion. Det finns många bönder som sysslar med det redan i dag.

Land Lantbruk söker LRF för en kommentar. 

 

Läs mer: Elin och Madeleine gjorde film som svar på tal.

Relaterade artiklar

Till toppen