Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 november 2018

Djuruppfödare fick rätt: "Äntligen är det över"

Djuruppfödaren Anders Wågberg fick rätt mot Arbetsmiljöverket.

– Vi är glada att det här äntligen är över, säger lantbrukaren Anders Wågberg.

 Anders och Maria Wågberg fick rätt efter två år.
Anders och Maria Wågberg fick rätt efter två år.

Kammarrätten underkänner helt de krav som Arbetsmiljöverket ställde om hanteringen av djur på Malma Gård på Värmdö, som Land Lantbruk skrivit om förut.

Efter en arbetsolycka krävde Arbetsmiljöverket att tjurarna på gården skulle hållas på isär, inte ihop. Verket ifrågasatte personalens kunskaper och påstod att djurhållningsrutiner saknades.

– Tiden efter olyckan har varit jobbig. Vi är glada att det är över nu, säger Anders Wågberg, som tillsammans med sin fru Maria slitit med saken i två år.

Helt fel

I Arbetsmiljöverkets anmälan står det: ”Det stora felet som begicks var att arbetstagaren lät två tjurar dela utrymme! Jämnstora tjurar ska inte vara i samma byggnad. De ska inte stå mittemot varandra på vardera sidan av ett stängsel.”

Men det var helt fel av verket, enligt kammarrätten.

”Utredningen i målet ger inte stöd för Arbetsmiljöverkets slutsats att det är fel att låta två tjurar dela utrymme på det sätt som skett på Malma gård. Tvärtom visar utredningen att bolaget har hanterat och skött tjurarna på ett lämpligt sätt ur såväl arbetsmiljö- som djurskyddssynpunkt”, skriver kammarrätten i domen.

– Skönt när man vet att man gjort rätt, säger Anders Wågberg.

Principmål

Malma Gård har drivit ärendet kammarrätten som ett juridiskt principmål, med stöd av LRF och Gröna arbetsgivare.

– Jag tycker att det är tragiskt att detta dragit ut så på tiden och att det tagit så mycket resurser för alla inblandade. Nu har det ändå slutat i en tydlig markering att Arbetsmiljöverkets beslut var undermåligt på flera olika sätt. Det här var sämsta tänkbara exempel på myndighetsövning, säger Anders Drottja, arbetsmiljöansvarig på LRF.

Land Lantbruk har sökt Arbetsmiljöverket för en kommentar.

LÄS MER: Myndighetens beslut bryter mot djurskyddslagen

Relaterade artiklar

Till toppen