Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 juni 2019

De blev Årets fårföretagare

Svenska Fåravelsförbundet har valt Öströö Fårfarm i Halland till Årets fårföretagare 2019.

– Det känns jättebra. Det finns så många duktiga fårföretagare, så vi är otroligt stolta och glada över att vi fick priset, säger Jeanette Carlsson, som driver gården med sin man Kristian.

 Kristian och Jeanette Carlsson, som driver Öströö Fårfarm, är glada över priset. – Det betyder väldigt mycket, särskilt eftersom vi har hållit på i många år. Det känns som ett kvitto på att vi har gjort rätt, säger Jeanette Carlsson.
Kristian och Jeanette Carlsson, som driver Öströö Fårfarm, är glada över priset. – Det betyder väldigt mycket, särskilt eftersom vi har hållit på i många år. Det känns som ett kvitto på att vi har gjort rätt, säger Jeanette Carlsson. FOTO: Ofelia Carlsson

Det började med 30 tackor 1987 och i dag har hjorden vuxit till drygt 500. Gården har varit ekologisk sedan 1990, paret har en egen gårdsbutik och 2001 tillkom ett eget slakteri. Dessutom anordnas lammsafari, där besökarna får en guidad tur med information om fårnäringen.

Detta sammantaget gör att Svenska Fåravelsförbundets jury valde Öströö Fårfarm, i konkurrens med tio andra gårdar. I motiveringen kan man bland annat läsa ”Jeanette och Kristian har visat på drivkraft och mod då de helhjärtat satsat på sin verksamhet, företaget har i dag även ett tiotal anställda. Öströö Fårfarm har gjort medvetna satsningar där alla möjligheter med konsumentperspektivet i fokus har tagits tillvara.”.

Hur kom ni på idén att starta en fårfarm?

– Kristian ville jobba med får, och det var ett sätt att skapa jobb för oss båda två. Vi har skapat våra egna förutsättningar, och har hela kedjan själva här på gården, med uppfödning, slakt, styckning, förädling och försäljning. Vi har kontroll på allt själva och det är väldigt kul att jobba på det sättet.

Är det lika roligt efter att ni hållit på i drygt 30 år?

– Visst finns det med- och motgångar, och det är mycket jobb ibland, men det är fortfarande väldigt roligt. Det är kul med uppskattning, dels med priser som detta, men även den dagliga vi får från gäster och kunder – det är drivkraften för oss när vi ser att folk trivs här och att vi kan glädja andra.

Hur ser det ut för fårnäringen i dag? Växer den, minskar den eller står det stilla?

– Den håller sig ganska konstant, tyvärr. Det är en näring som borde växa; Sverige är bara självförsörjande till 30 procent, resten importeras. Konsumenten vill ju ha lammkött, för det är klimatsmart och nyttigt, men de har svårt att hitta svenskt kött i sin butik. Sen har lantbruksskolorna ingen utbildning på får, vilket inte underlättar. Våra praktikanter har fått tjata sig till att få komma till en fårgård, för det prioriteras inte. Då får vi inte tag på utbildad personal och då är det inte lätt att växa. Det blir en ond cirkel.

Hur ser er vardag ut?

– Jag sitter mycket och syr och förädlar skinnen, och står i butiken, medan Kristian gör det mer fysiska och är ute på markerna, i slakteriet, eller gör korv. Sen har vi lammsafarin, som vi startade 1996. Vi kör runt 12-15 000 gäster under säsongen, och visar djuren, berättar om fåren, vår verksamhet och hur ett jordbruk där man föder upp får och lamm fungerar. Vi gör reklam för hela lammnäringen kan man säga. Vi brukar också visa upp vallning med våra vallhundar, vad dom gör för nytta och hur värdefulla de är i arbetet. Det är mycket uppskattad och trevlig tur.

Det låter som att gården är ett ganska exotiskt turistmål?

– Fast vi gör egentligen inget ”turistiskt”; vi visar upp hur det är i verkligheten. Det är inget konstlat, utan de får se vår vardag. Men för många är det såklart spännande. Det är ju många som bor i stan och inte har kontakt med landsbygden eller vet hur ett jordbruk fungerar i dag. Sen har vi god nytta av att vi bor väldigt fint, med bokskogen och sjöar överallt. När fåren går på de här gröna ängarna … det är vackert. Vi bor verkligen på rätt plats i världen.

LÄS MER: Så ska lammnäringen lyftaLÄS MER: Lammkött i fokus på smakmötetLÄS MER: Uppstickare prisad av Fåravelsförbundet

Relaterade artiklar

Till toppen