Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 januari 2019

Döper om sin stekost till Filliostus

Sedan en cypriotisk stiftelse hotat med skadeståndskrav valde Filip Larsson och Sara Runsten att döpa om sin stekost. Nya namnet blir Filliostus, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

 Filip Larsson och Sara Runsten har bestämt att deras stekost i framtiden ska gå under namnet Filliostus.
Filip Larsson och Sara Runsten har bestämt att deras stekost i framtiden ska gå under namnet Filliostus. FOTO: Eva Westin

Med mjölk från pappas gård i Skånings Åsaka utanför Skara började Filip Larsson och hans flickvän Sara Runsten att 2017 tillverka en stek- och grillost som de döpte till Filloumi.

Osten blev snabbt populär lokalt och säljs av Filip och Sara i form av stekostburgare i samband med olika evenemang men också i några matbutiker.

Hot om stämning

Mitt uppe i detta dök den cypriotiska stiftelsen Foundation for the protection of traditional cheese of Cyprus named Halloumi upp med hot om skadeståndskrav för varumärkesintrång. Stiftelsen ansåg att namnet påminde alltför mycket om halloumi.

Även om de inte ansåg att namnen var förväxlingsbara och trots att Filloumi var registrerat som varumärke valde Filip Larsson och Sara Runsten genast att backa, inte minst för att verksamheten drivs som enskild firma i Filips namn.

Ordnade omröstning

Genom den mediala uppmärksamheten kom det in ett stort antal förslag på nytt namn för osten vilket resulterade i en omröstning på Instagram om tre av förslagen som Filip och Sara valt ut.

Den solklara vinnaren var Hokus pokus filliostus, en travestering på den gamla trollramsan, vilken också var Filips och Saras egen favorit. För närvarande håller de på att ta fram en ny etikett och det formella varumärket kommer att bli Filliostus, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

 Philip Theander har anställts som ystmästare i företaget som det gångna året mångdubblade sin omsättning jämfört med starten 2017.
Philip Theander har anställts som ystmästare i företaget som det gångna året mångdubblade sin omsättning jämfört med starten 2017. FOTO: Eva Westin

Lanserar ny produkt

Idén om namnet kläcktes av restaurangprofilen Zimon Brohede i Skara och han kommer också att vara inblandad när Filip Larsson och Sara Runsten lanserar ytterligare en produkt under våren.

Beträffande hotet om skadeståndskrav verkar allt vara lugnt för stunden.

– Vi har inte hört något sedan vi fick brevet från advokatbyrån i november och vi sover med gott samvete, säger Filip Larsson till NLT.

LÄS MER: Hotar Filips Filloumi med skadeståndLÄS MER: Stekande åtgång på Filips Filloumi

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen