Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 november 2015

Dorpern ska växa sig stark i Sverige

Det behövs nya linjer för att vidareutveckla den för Sverige nya fårrasen dorper. Landets första embryo- och seminstation för får är godkänd och finns på Kulla gård i Nye i Småland.

Bild 1/4 FOTO: Marie Henningsson
Veterinären Michylla Seal kommer från Australiens största avelsstation för dorper, Kaya Dorper.
Bild 2/4Veterinären Michylla Seal kommer från Australiens största avelsstation för dorper, Kaya Dorper. FOTO: Marie Henningsson
Lawrence och Mia Heathman äger och driver Kulla gård i Nye utanför Vetlanda i Småland som nu blivit Sveriges första embryo- och seminstation för dorperfår.
Bild 3/4Lawrence och Mia Heathman äger och driver Kulla gård i Nye utanför Vetlanda i Småland som nu blivit Sveriges första embryo- och seminstation för dorperfår. FOTO: Marie Henningsson
Lawrence Heathman assisterar veterinären Michylla Seal vid insättningen av embryon.
Bild 4/4Lawrence Heathman assisterar veterinären Michylla Seal vid insättningen av embryon. FOTO: Marie Henningsson

Under tre dagar placerades det in embryon från dorper och vit dorper på 125 Gotlandstackor samt även korsningstackor, Texel och Suffolk, hos Lawrence och Mia Heathman på Kulla gård.

Det var veterinären Michylla Seal från Kaya Dorper, Australiens största dorperavelstation som rest till Kulla gård med såväl kunskap som embryon. I april nästa år kommer de första vita dorperlammen med svarta huvuden att springa i beteshagarna med sina gråa mammor.

Föds i april

– Vi får in sju nya linjer från Kaya Dorper, fem dorper och två vit dorper. Lammen föds i april och min bedömning är att de är klara för försäljning i september. Alla djur ska bedömas av Adrian Veitch, ägaren av Kaya Dorper, för att vi ska kunna sälja de bästa till avel. Det är embryon från riktigt bra djur som kommit hit, säger Mia Heathman.

Dorper är än så länge en liten ras i Sverige, drygt 200 djur. Men intresset är stort för den sydafrikanska köttrasen.

Dyraste baggen

– På baggauktionen i Linköping blev vår dorperbagge den dyraste baggen. Den såldes för 21 000 kronor. Dorpern är en bra ras att ha som korsningsdjur, säger Mia Heathman.

Det är första gången som det överhuvudtaget placeras in embryon på Gotlandstackor. Tackorna är väl förberedda, deras brunst har synkroniserats och en grupp med knappt 20 tackor i taget görs redo för embryoinsättning. Först får de lugnande medel, därefter läggs de en efter en på rygg i en stol, specialtillverkad i Vetlanda, får lokalbedövning, två embryon sätts in, en penicillinspruta och sedan är det klart. Processen måste gå snabbt så att inte kvaliteten på embryona försämras. Tackorna går direkt ut till sin grupp och börjar äta hö.

– Dräktighetsgraden beräknas till 50 procent. Om en tacka kastar så kastar hon båda lammen, säger Mia Heathman.

Stort projekt

De sex första veckorna efter att tackorna fått sina embryon ska det vara lugnt omkring dem. Om lammen kastas kommer tackorna att släppas med en Gotlandsbagge för att bli dräktiga med den i stället.

Det är ett stort projekt som Mia och Lawrence Heathman gett sig in i. Att det blev just Kaya Dorper i Australien som blivit deras samarbetspartner beror på att den avelsstationen har mycket bra avelsdjur, får exportera embryon och att deras får är scrapiefria.

– Vi planerar att sälja semin och embryon till hela Europa. I vår lagringsstation kan vi även lagra andras semindoser och embryon från alla fårraser, säger Lawrence Heathman.

När insättningen av embryon är klar på Kulla gård reser Lawrence Heathman tillsammans med Anders Lindberg, en medhjälpare hemifrån, och Michylla Seal med embryon till Norge och fyra gårdar där.

Spännande

– Det är så roligt och spännande. Det har varit mycket arbete, men man får inte ge sig. Det har gått bra, mycket tack vare Lotta Andersson på Jordbruksverket som har varit ansvarig och väldigt hjälpsam. Det har även vår veterinär Susanne Lundin varit som bland annat hjälpt oss med att få fram alla läkemedel, säger Lawrence Heathman.

Relaterade artiklar

Till toppen