Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 mars

Dramatiken uteblev när LRF-regionen valde ny styrelse

VARA.

Förslaget på en nästan helt ny regionstyrelse röstades igenom utan några motförslag på LRF Västra Götalands stämma.

 Lena Karlsson, Gällstad, Stefan Brunander, Rävlanda, och Karin Mann, Kvänum fick ta emot silvernålar av regionordföranden Sofia Karlsson.
Lena Karlsson, Gällstad, Stefan Brunander, Rävlanda, och Karin Mann, Kvänum fick ta emot silvernålar av regionordföranden Sofia Karlsson. FOTO: Göran Berglund

Efter ett turbulent fjolår med extrastämma och bara två styrelseledamöter till förfogande för omval följde regionstämman valberedningens förslag och röstade in sex nya i styrelsen där ordföranden Sofia Karlsson fick förnyat förtroende.

Några skarpa motförslag kom aldrig och stämman tog inte heller chansen att rösta fram den nionde ledamoten som valberedningen inte hade lyckats skaka fram. Styrelsen består därmed av åtta ledamöter.

Sparkad – och belönad

– Vi borde ha rensat bordet och valt en helt ny styrelse. Något måste vara fel någonstans, menade Bo Hagström, kommungruppsordförande i Gullspång.

 Richard Tellström, Uppsala, docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet, höll en tankeväckande föreläsning om att hållbar matkonsumtion handlar om så mycket annat än att äta vegetariskt.
Richard Tellström, Uppsala, docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet, höll en tankeväckande föreläsning om att hållbar matkonsumtion handlar om så mycket annat än att äta vegetariskt. FOTO: Göran Berglund

Stefan Brunander, Rävlanda, som röstades bort från styrelsen vid fjolårets extrastämma, var mycket kritisk när han fick ordet i samband med att han tog emot förtjänsttecknet silvernålen.

Nådde sina målsättningar

– Vi måste ha ledare som sätter ned foten när det blåser och det har inte Sofia Karlsson gjort. Det är en konstig känsla att i dag stå här med silvernålen när jag för ett år sedan inte var önskvärd, menade Stefan Brunander.

Sofia Karlsson höll genomgående en låg profil under stämman, men vidhöll att styrelsen trots de inre motsättningarna lyckades uppnå sina prioriterade målsättningar under året som gick.

 Joakim Borgs representerade LRFs riksförbundsstyrelse och talade bland annat om den nya kampanjen Tänk om.
Joakim Borgs representerade LRFs riksförbundsstyrelse och talade bland annat om den nya kampanjen Tänk om. FOTO: Göran Berglund

Citatet

”Det är i livsmedelsbutiken man röstar om klimatet.”

Richard Tellström, måltidsexpert och etnolog, gav nya perspektiv på debatten.

Allt färre från slätten

– Det har varit väldigt blandade orsaker till att folk valde att sluta. Nu har vi fått nya duktiga ledamöter med goda kompetenser och jag fortsätter att fokusera på att leverera resultat för medlemmarna, sa Sofia Karlsson.

Kontentan blev hur som helst ett fortsatt trendbrott där de stora lantbruken på slättbygderna nu nästan är helt borta från styrelsearbetet på regionnivå.

Drog sig ur i efterhand

En märklig episod inträffade när det blev sluten omröstning om valberedningens utseende sedan flera velat ha bort tidigare ordföranden Bengt Classon, Bollebygd, till förmån för Linus Nilsson, Fristad. När omröstningen väl var avklarad valde Linus Nilsson dock att dra sig ur.

 Lennart Bogren, LRF Skövde, var som vanligt en av de flitigaste talarna när regionstämman hölls i Vara och fick med sig fullmäktige kring en motion om livsmedelsstrategin.
Lennart Bogren, LRF Skövde, var som vanligt en av de flitigaste talarna när regionstämman hölls i Vara och fick med sig fullmäktige kring en motion om livsmedelsstrategin. FOTO: Göran Berglund

När det dessutom fanns 73 motioner att behandla gjorde detta att stämman drog ut till klockan sju på kvällen och att en del i fullmäktige lämnade i förtid.

Bland de motioner som skickades vidare till riksstämman märktes ett krav på att helt avskaffa den i stämmans tycke otidsenliga Minerallagen. Mot regionstyrelsens vilja röstade stämman också vidare en motion om ändring i Regeringsformen.

Vattenkraft varnande exempel

Mats Haglund från Tidaholm, styrelseledamot i Svensk Vattenkraftsförening, menade att statens rätt att av miljöskäl slippa betala ersättning vid inskränkningar i framtiden kan drabba andra även verksamheter inom de gröna näringarna, inte bara småskalig vattenkraft.

– Konsekvenserna för vattenkraften får ses som ett varnande exempel för vad som kan komma att hända, hävdade Mats Haglund.

LÄS MER: Atomfysiker och ridskoleägare i ny styrelse (LRF Premium)

FAKTA: Motioner till riksstämman

– Ökat tryck för livsmedelsstrategin

– Rimlig kontrollavgift för slakt

– Skapa en glyfosatstrategi

– HVO ska ha samma villkor som diesel

– Gynna svenska biodrivmedel

– Skapa regelverk för insektsodling

– Ändring i Regeringsformen

– Högre straff för djurrättsbrott

– Kompetens och ersättning vid ledningsdragning

– Ta bort resterna av kopparnätet

– Avskaffa otidsenlig minerallag

– Nytt regelverk för viltutfodring

– Jakt på vildsvin året runt

– Kräv kunskap i skolan om livsmedel

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen