Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 september 2018

Dramatisk ökning av slakt i alla produktionsgrenar

Torkan har satt sina spår på alla produktionsformer med större produktionsdjur. Slaktviktsnoteringarna är högre än på många år. Det visar Jordbruksverkets statistik över animalieproduktionen juli månad.

 Torkan har satt sina spår på alla produktionsformer med större produktionsdjur. Slaktviktsnoteringarna är högre än på många år.
Torkan har satt sina spår på alla produktionsformer med större produktionsdjur. Slaktviktsnoteringarna är högre än på många år. FOTO: Ann Lindén

Statistik för animalieproduktionen i landet under juli månad i år visar att det har slaktats fler nötdjur, grisar, får och lamm än på många år.

Slaktade får och lamm

Störst är ökningen av slaktade lamm och får som med sin ökning på 20 procent är det högsta antalet sedan siffrorna tillgängliggjorts 1995. Under månaden slaktades 20 700 får och lamm med en samlad slaktvikt på 420 ton.

Slaktad gris

Den totala slaktvikten för gris på 21 800 ton är den högsta sedan 2010. Det är också en ökning på 9 procent jämfört med samma månad förra året.

Slaktad nötkreatur

I juli slaktades 30 900 nötkreatur varav 1000 var kalvar. Det är en ökning på 7 procent jämfört med förra året och den högsta noteringen i juli månad sedan 2009. Den totala slaktvikten var 10 100 ton.

Mjölkproduktion

Även mjölkinvägningen tycks påverkad av extremvädret. I juli var kvantiteten invägd mjölk 229 400 ton, vilket är 3 procent mindre än samma månad 2017.

Inga siffror för fjäderfä

Enligt Jordbruksverket är uppgifter om mängden slaktade fjäderfä och invägning av ägg är ännu inte tillgängliga.

LÄS MER: Risk för ökad svartslakt efter torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen