Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 februari

Driscoll’s satsar på datadriven bärodling

Den USA-baserade bärodlingskedjan Driscoll’s expanderar globalt genom att ligga i den digitala teknikens frontlinje.

FOTO: Istock

Bärodlaren Driscoll’s, vars omsättning idag ligger på cirka 3,5 miljarder dollar, satsar hårt på tekniker som artificiell intelligens, maskininlärning, sakernas internet och blockkedjor, i allt från att stärka produktutbudet till att förbättra logistiken.

– Vi skrapar bara på ytan genom att bygga en integrerad dataplattform med AI och maskininlärning, som kan användas i allt från forskning och utveckling inom genetik till värdekedjor och leveranser av frukter och bär och i affärsverksamheten, säger Driscoll’s CIO Tom Cullen, i en intervju med den amerikanska it-tidningen CIO.com.

Leasar ut plantor

Företaget utvecklar och leasar ut bärplantor, från hallon, till blåbär, björnbär och jordgubbar, till livsmedelshandlare världen över, från USA till Nya Zeeland, Kina och Australien.

Hos lokala odlare produceras bären som transporteras till Driscoll’s för vidare leverans till butikskedjor som Walmart och Whole Foods.

Ett exempel där it-satsningen kommer väl till pass är logistiken kring bär och frukter, eftersom 75 procent av alla produkter måste levereras samma dag för att inte bli förstörd. Utifrån fältet samlar företaget in mängder av data avseeende exempelvis lokalisering, tid, temperaturer, luftfuktighet och andra parametrar vie Bluetooth-baserade GPS-sensorer. Om det blir för varmt kan företaget skicka en varning till exempelvis en bilförare för att agera innan frukten riskerar att bli förstörd.

Starkare plantor

Ytterligare ett område är att identifiera, testa och odla mer motståndskraftiga plantor, vilket kräver hantering av mycket stora mängder data, där företaget identifierar mönster i data för att exempelvis optimera sin utveckling. Ända ned på molekylär nivå sker analyserna, med hjälp av genetiska data, för att hitta mönster i smak, kvalitet och eventuell känslighet för exempelvis sjukdomar eller miljöfaktorer.

Alla data ligger lagrade i ett stort informationslager, där det går att representera data på många olika sätt, åtkomliga för analyser för såväl forskare som verksamhetsfolk.

Använder blockkedjor

Blockkedjeteknik används också, i form av en distribuerad databas, där noderna verifierar allt som sker på de andra noderna, såsom ändringar och tillägg. Tekniken kan avslöja exempelvis vilken sändning av produkter som kan ha orsakat ett sjukdomsutbrott, vilket är komplext då många olika partner kan vara involverade i en och samma leverans.

Målet är att i samarbete med IBM utveckla en blockkedja som gör det möjligt att spåra frukternas läge, från produktion till försäljning. Då ingen ensam aktör har kontroll över data avseende produkterna så kan Driscoll’s spåra alla produktionsstörningar. Tekniken går också att använda för att validera exempelvis certifikat för att bär är odlade i enlighet med miljö- eller hållbarhetsmål.

Planer finns på att bygga ut en publik molntjänst för analyserna och att ha en pilottest igång i samarbete med Amazon Web Services och Microsofts molntjänst Azure i år.

LÄS OCKSÅ: Miljardinjektion ger växtkraft för farmarnätverk

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen