Drömmen är att bli störst i Sverige
Tramilda har gjort sig ett namn i avelskretsar för sitt ådriga juver. Men hemma på gården i Moholm är hon som vilken annan mjölkko som helst.
När Emil Hovbjer öppnar dörren in till ladugården är det en ko som genast banar väg genom mängden och sticker fram huvudet för att hälsa.
– Hon är väldigt social. Hon ska vara med hela tiden och tycker om att visa sig, säger Emil Hovbjer.
Dubbel Champion
Han talar om 2751 Tramilda. Två gånger har hon ställts ut och båda gångerna har hon blivit Champion. Förra året blev hon Supreme Champion, bäst av alla raser, vid lantbruksmässan Mila i Malmö.
– Det är kul. Först och främst är det ett stort intresse, men visar man sig ute har man kanske lättare att sälja djur till ett högre pris. Alla inom avel i Sverige vet vem Tramilda är, säger Emil Hovbjer.
”Stor och rejäl”
Själv övergår holsteinstjärnan efter lite vänskapligt buffande till att tugga ensilage.
– Hennes ådriga juver gör henne speciell. Det suger till sig blickarna. Hon är stor och rejäl. Benen är sämst. De är lite för raka, konstaterar Emil.
Emil Hovbjer och hans fru Maria ärvde hustruns föräldragård för 10 år sedan. Den nedslitna ladugården renoverades för drygt 600 000 kronor och 40 holsteinkor köptes in från en uppfödare i Halland.
– Vi köpte begagnade grejer för att komma i gång och satsade på dyra djur i stället, säger Emil Hovbjer.
Investerade i mjölkrobotar
Prislappen för korna landade på 920 000 kronor.
– Jag ville ha något bra att starta med. Mitt mål har alltid varit att ligga i topp i Sverige, både med exteriör och med mjölk.
I dag har han 130 mjölkkor och en rekrytering på cirka 100 kvigor. 2014 gjordes en investering i två mjölkrobotar, en foderrobot och en oisolerad ladugård till en kostnad av 7 miljoner kronor.
Tramilda köptes 2013 på auktion hos Bra-Ko i Skåne för 37 000 kronor. Pappa är den amerikanske topptjuren Atwood och farfar heter Sanchez.
– I 15 generationer ner är det excellenta kor. Tramilda är en 89-poängs andrakalvare. Det är roligt. Det är det högsta du kan få som en andrakalvare i Sverige.
Titlar ger bättre betalt
Bakom investeringen i Tramilda finns ett starkt intresse och ekonomiskt tänkande. Emils bröder Albin och Rasmus är delägare. Genom titlarna hoppas Emil kunna hålla uppe priset på avkommorna.
– Om du köper en dräktig normalkviga i dag kan jag tänka mig att snittet ligger på 14 000-15 000 kronor. En av Tramildas kalvar skulle jag nog vilja ha 50 000 för, säger han.
Trots att Tramilda är en uppburen skönhetsdrottning har hon inga divalater. Behandlingen av korna är jämlik, även om Tramilda får mer uppmärksamhet då hon vill hälsa på alla besökare.
– Kanske får hon lite mer omvårdnad. När hon ska kalva går man nog ut någon extra gång på natten.
”Störst i Sverige”
Tramilda är dräktig och i maj är det dags igen. Lagom till Elmiamässan i oktober tror Emil att hon är i toppform.
– Det är bara vinst som gäller. Det har alltid varit min dröm att stå etta på Elmia. Då är du störst i Sverige.
Fakta EH Holstein, Kylle gård
Ägare: Emil Hovbjer.
Gården: 16 hektar vall och 8 hektar skog. Emil Hovbjer arrenderar ytterligare 88 hektar, som används för vallodling. Inriktningen är mjölk och avel.
Omsättning: Cirka 5 miljoner kronor.
Antal anställda: 2, utöver Emil Hovbjer.
Avkastning: 12 500 kilo ECM (Energy Corrected Milk) per ko och år. Tramilda: 15 500 kilo ECM (de senaste 12 månaderna).
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.