Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juli 2018

Drönarföretagare ser oändliga möjligheter

NYA GRÖNA JOBB

– Det finns oändliga möjligheter för vad man kan mäta med hjälp av drönare. Vi testar nya idéer löpande, säger Niclas Bankert, grundare av Drönarbolaget.

På Borgeby fältdagar visade de en drönare med kamera och multispektrasensor, för att läsa av grödans status i odlingsrutor på mässan. De har också bland annat fått uppdrag som att kontrollera ogräsförekomst i grödor, se över betande boskap, solceller, och att kontrollera tågspår och spårunderhåll från luften.

– Vi följer en gård på Österlen nu hela säsongen, för att samla information. Vi är också delaktiga i ett projekt med Agroväst, där vi samlar in information om ogräsförekomst.

– När du jobbar med växtodling går du oftast ut i fältet och kontrollerar ogräset på plats där du står. När du samlar in information med drönaren, så kan du sedan anta var ogräset finns på större arealer, för att de platserna överensstämmer med de platser där man hittat ogräs och avgöra hur du behöver spruta, säger Anders Olsson.

– Drönarna ersätter inte att man går ut och tittar i fältet, de kompletterar.

Tre anställda

Än så länge är de tre personer som jobbar inom företaget, alla med stor erfarenhet inom flyg. Men de får stadigt fler uppdrag och verksamheten tar mer tid i anspråk.

– Nästa steg är väl att vi gör det här på heltid, nu har vi andra jobb vid sidan av. Det är troligt att vi även kommer att behöva utöka personalstyrkan inom en inte allt för lång framtid, säger han.

Niclas och Mia Bankert, som startade företaget tillsammans, har båda bakgrund som helikoptertekniker inom försvarsmakten. Arbetskollegan Anders Olsson blev snart en del i teamet, han har mångårig erfarenhet som helikopterpilot och befäl på räddningshelikopter.

Hur kom det sig att du kom på att du ville jobba med drönare?

– Min bakgrund inom flyg och ett stort teknikintresse är väl grundorsaken, det finns så stort potential för att använda drönarteknik för olika tjänster, bland annat inom lantbruket, säger Niclas Bankert.

– Man kan använda så mycket mer än vanlig kamera tillsammans med drönaren, det finns oändliga möjligheter, säger Anders Olsson.

De testar sig fram med olika sensorer, men eftersom deras idéer är oprövade, så finns inte kringtekniken.

– Vi får tillverka en hel del komponenter själva. Anders ritade och skrev ut en del i 3D-skrivaren precis nu till mässan, för att det ska fungera med drönaren och en ny sensor.

Mer tillgängligt idag

Drönartekniken har blivit mycket mer tillgänglig och lätthanterlig på väldigt kort tid.

– För bara fem år sedan var man tvungen att kunna mycket mer för att bara kunna hålla drönaren i luften, men nu är det mer plug ‘ ‘n’ play.

Själva använder de sig framför allt av en större drönare av industrimodell som utan problem klarar att bära runt på både högupplöst kamera och sensorer.

– Flygandet i sig är egentligen inte så svårt nu för tiden. Förut var du tvungen att hålla drönaren i luften, men nu fungerar den så att om du inte styr stå står den bara stilla. Det är säkerheten, precisionen och att kunna hantera och tolka den data som man samlar in som är det komplicerade, förklarar Niclas Bankert.

Vem kan bli drönarpilot?

– Teknikintresse är bra att ha, och kunskap om fotografering. Har man dessutom kunskap om lantbruket, så är det en fördel om man vill jobba med drönartjänster för lantbruket.

– Man bör se till att läsa naturämnena, för det har man nytta av, sedan finns ju en drönarutbidning.

Fakta

Niclas Bankert

Bakgrund som officer och helikoptertekniker i Försvarsmakten. Jobbar sedan 12 år som ytbärgare på Räddningshelikopter.

Anders Olsson

Professionell helikopterpilot sedan 20 år, befälhavare på räddningshelikopter

LÄS MER: Unga med hästjobb lever farligtLÄS OCKSÅ: Framtidens jordbruk behöver ingenjörsagronomer (PREMIUM)

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen