Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 september 2017

"Du köper en häst på postorder – det kan komma vad som helst"

Att rädda hästar i andra länder från slakt kan i många fall leda till ett förlängt lidande för hästarna. Det framgår i en granskning som P1 Kaliber har gjort om verksamheten med räddningshästar.

FOTO: Ann Lindén

En hästräddningsaktion börjar ofta i sociala medier med en vädjan om hjälp att rädda en häst i nöd – ofta kombinerat med ett erbjudande från den som har lagt upp inlägget att ordna med transport och administration.

”Ifrågasätter man inte vad det här kan leda till då kanske man bara tror att man utför en god gärning”, säger Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör i Skåne, till Kaliber.

Många av de räddningshästar som kommer till Sverige har kroniska skador och sjukdomar, vilket kan innebära långa och tveksamma transporter nedifrån Europa för hästar som ändå måste avlivas när de kommit till Sverige, dyra veterinärkostnader och smittor som förs in i landet.

Enligt Kaliber har uppskattningsvis 200-400 hästar kommit till landet genom hjälpinsatser under de senaste två åren. Av dessa har programmet lyckats spåra 30 hästar som varit skadade eller sjuka, av dem har 15 tagit med sig hästsjukdomen kvarka.

Rescue Horses, som är en ideell förening som ägnar sig åt att rädda hästar, menar att de är väldigt tydliga med att köparen bär hela ansvaret för hästen.

”Du köper en häst på portorder, det kan komma vad som helst”, säger Sofia Hellberg, ordförande för Rescue Horses.

För köparen kan räddningsauktionen sluta i en mardröm. Annika Fransson utanför Katrineholm hade beslutat sig för att temporärt ta hand om tre shetlandsponnyer – men det slutade med att elva hästar i mycket dåligt skick oväntat och kaotiskt lämnades kvar på gården.

”De hade ben smala som tändstickor med magar som tunnor till följd av parasiter”, säger Annika Fransson i programmet och uppskattar att hon lagt 60 000 kronor bara på veterinärkostnader och antibiotika efter att alla hästarna insjuknat i kvarka. En av hästarna fick avlivas.

Här kan du lyssna på hela programmet ”De trasiga hästarna och den goda gärningen” i Kaliber.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen