Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 november 2018

Duvpest på flera ställen i landet

SVA konstaterar att duvpest drabbat fåglar i närheten av Göteborg, Trollhättan, Stockholm och Enköping. Nu uppmanar Jordbruksverket djurägare att vara extra uppmärksamma för att smittan inte ska spridas.

 Duvpest har konstaterats på flera platser i landet. Arkivbild.
Duvpest har konstaterats på flera platser i landet. Arkivbild. FOTO: Ennio Leanza

Nyligen konstaterades duvpest hos vilda duvor i Varberg. Nya provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att smittan nu även drabbat duvor i Göteborgstrakten, Trollhättan, Stockholm och Enköping.

LÄS MER: Duvpest hos duvor i Varberg

Flera områden i södra Sverige

Utbrott med förhöjd sjuklighet och dödlighet har även rapporterats hos duvor på andra delar av västkusten, delar av Skåne och Kalmartrakten.

Fågelägare bör vara uppmärksamma

Sjukdomen smittar inte människor men kan orsaka den smittsamma virussjukdomen Newcastlesjuka hos tama fåglar.

”Vi vill påminna alla som håller fjäderfä och även andra fåglar i fångenskap om vikten att ha bra hygienrutiner. Det är det viktigaste verktyget för att hindra att de allvarliga sjukdomarna – newcastlesjuka och fågelinfluensa, drabbar dina djur. Det är viktigt att du som djurägare kontaktar veterinär om dina djur visar tecken på dessa sjukdomar”, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Läs fler nyheter om Newcastlesjuka

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen