Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 januari 2019

EAT–Lancet visar på en stor utmaning för svenska bönder

Den nyligen publicerade rapporten från EAT–Lancet visar på de hälsosamma matval som måste göras för att hålla sig inom planetens gränser. LRF:s klimat- och hållbarhetsexpert Maria Dirke tycker att svenska bönder har ett bra utgångsläge, men måste öka takten.

– Utmaningarna är stora, men vi ligger väldigt väl positionerade.

 EAT Lancet-rapporten visar på en stor utmaning för bönderna, säger LRF:s klimat- och hållbarhetsexpert Maria Dirke.
EAT Lancet-rapporten visar på en stor utmaning för bönderna, säger LRF:s klimat- och hållbarhetsexpert Maria Dirke. FOTO: Mats Karlsson

Maria Dirke var i fredags inbjuden av stiftelsen EAT för att sitta med i ett runda bordssamtal när rapporten skulle lanseras.

– Vi sitter med för att svenska bönder är en otroligt viktig nyckelgrupp när det gäller konsumtion och produktion.

Vad betyder rapporten för Sveriges lantbrukare?

– Rapporten betyder att det är stora utmaningar på global nivå. För Sveriges bönder finns det stora möjligheter att bidra till lösningarna på den stora problematiken. Och att fortsätta ett arbete som är inlett sedan länge på att öka hållbarheten i livsmedelsproduktionen.

Hur ställer sig LRF till rapporten?

– Vi är intresserade av att ta del av en så omfattande studie, och är intresserade av vilka våra konkurrenskraftiga förutsättningar är som vi kan gå vidare med för att öka den hållbara livsmedelsproduktionen i världen.

– Vi har ett bra utgångsläge, men behöver öka takten. Utmaningarna är stora, men vi ligger väldigt väl positionerade, säger Maria Dirke.

Hon tycker också att alla inom LRF, inklusive organisationens medlemmar, ska sprida informationen och själva vara med i samtalen.

Svensk köttproduktion redan klimatsmart

Samtidigt har branschföreningen Svenska Köttproducenter kommit med ett inlägg angående rapporten. Det är bland annat undertecknat av Hans Agné (VD för Svenska Köttföretagen), Sofia Hyleén Thoresson, (VD för HKScan Sweden), Peter Gullin (VD för Dahlbergs) och Magnus Nilsson (VD för Nyhléns Hugosons).

Bland annat skriver de följande: ”Att vi måste ändra både vad vi äter och hur maten produceras är uppenbart, speciellt när vi ska försörja en växande global befolkning. Sverige har en mycket klimatsmart grisköttsproduktion med 50 procent mindre klimatutsläpp än genomsnittet i världen och nötköttet har lägst klimatutsläpp i världen med hela 60 % lägre utsläpp än det globala genomsnittet. I Sverige används dessutom endast 3 procent av färskvattnet till jordbruk att jämföra med den globala användningen på 70 procent”.

Har länge fokuserat på hållbar utveckling

Enligt debattörerna har svenska köttproducerande företag sedan länge fokuserat på hållbar utveckling som gett minskat avfall, optimering av råvara, minskad energianvändning och god djuromsorg med friska djur för att minska risken att rester av antibiotika och annan medicin sprids vidare i naturen.

LÄS MER: Så bör vi äta för att rädda jordenLÄS MER: Fossilfritt kött – pilotprojekt på GotlandLÄS MER: ”Svenska maten största tillgången i klimatarbetet”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen