Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 oktober 2018

Effekterna efter sommaren får bred påverkan

För första gången någonsin ser Sverige efter den varma och torra sommaren ut att bli nettoimportör av spannmål, konstaterar Klas Balkow, vd för Axfood. I bolagets kvartalsrapport spås effekterna av det extrema vädret få bred påverkan på hela livsmedelsbranschen.

 Klas Balkow, VD och koncernchef för Axfood.
Klas Balkow, VD och koncernchef för Axfood. FOTO: Stefan Nilsson

I kommentaren till rapporten för årets tredje kvartal klargör koncernchef Klas Balkow att Axfood till följd av torkan har fördjupat diskussionerna med bolagets leverantörer.

Mer än hälften av de svenska böndernas foderskördar torkade bort efter två av årets tre skördar. Den svenska skörden av grönsaker och rotfrukter verkar bli 50-90 procent av det normala.

Sämre tillgång

Hela livsmedelsbranschen kommer enligt rapporten att påverkas av ett ökat inflationstryck i takt med minskad tillgång på spannmål, mejerivaror, grönsaker och kött. Det är dock för tidigt att säga hur omfattande prisökningarna blir, anser Klas Balkow.

Läs mer: Handeln: Vi kan tvingas importera mer

Säsongen för svenska grönsaker spås bli förkortad med negativ påverkan på utbudet av framför allt rotfrukter och potatis, som vanligtvis säljs i butikerna året om.

För att stötta bönderna och den inhemska matproduktionen köper Axfood in extra nötkött och ökar kampanjerna för varor med svenskt ursprung.

Vego går starkt

Av delårsrapporten framgår vidare att Axfoods ekologiska andel av den totala livsmedelsförsäljningen var 6,6 procent under årets nio första månader. Målet är en ekoandel på 10 procent till 2020.

Läs mer: Axfood levererar ökad vinst

Vegetariskt går fortsatt starkt framåt. Försäljningen av vegovaror ökade till och med september med 24 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Axfood ökade under tredje kvartalet nettoomsättningen med 4,1 procent till 12 050 miljoner kronor. Rörelseresultatet uppgick till 620 miljoner kronor (604).

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen