Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 september 2018

Effektiva metoder mot rovdjur

En grupp forskare från olika delar av världen, bland annat SLU, har undersökt metoder som ska förhindra angrepp av rovdjur på tamdjur.

 Rep med lapptyg fungerar, enligt forskarna.
Bild 1/2 Rep med lapptyg fungerar, enligt forskarna. FOTO: Håkan Bjurling Viltskadecenter
 Kedjor över vattendrag.
Bild 2/2 Kedjor över vattendrag. FOTO: Andreas Norin Viltskadecenter

De tjugoen författarna från 10 länder har granskat 114 vetenskapligt publicerade artiklar som handlar om hur effektiva olika åtgärder är för att minska risken för eller omfattningen av rovdjursangrepp på tamboskap.

Sällan vetenskaplig grund

Det läggs ner mycket tid och pengar på att skydda tamdjur från rovdjur globalt varje år. Men sällan finns vetenskaplig grund för att metoderna verkligen fungerar.

Läs mer: Full kostnadstäckning för rovdjursstängsel

– Att mäta effekten av de åtgärder som används för att förebygga rovdjursangrepp är nödvändigt för att vi ska kunna använda dem på ett effektivt sätt. Eftersom de vetenskapliga utvärderingarna fortfarande är så få vill vi uppmuntra till samarbeten mellan djurägare, rovdjursförvaltare och forskare för att tillämpa åtgärderna på ett sätt som tillåter vetenskaplig utvärdering. På så sätt kan vi gå mot en evidensbaserad förvaltning som sparar tid, pengar och både tamdjur och rovdjur, säger Ann Eklund på institutionen för ekologi, SLU, en av de fyra huvudförfattarna.

Läs mer: Vargarna grävde sig in i hagen och dödade får

Oprövade lösningar

Några av de vetenskapligt underbyggda metoderna som används är boskapsvaktande hundar, inhägnader och rep med lapptyg. Andra metoder, som också kan fungera men som behöver undersökas mer för att slå fast vilken effekt de har, är jakt och flytt av rovdjur, ljud- och ljusskrämmor.

Forskarna ser annars risker med att myndigheter och tamdjursägare spenderar mycket pengar och tid på oprövade lösningar, som egentligen inte löser problemet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen