Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 februari 2018

Efsa slår fast att neonikotinoider innebär hot mot pollinatörer

I dag presenterade Efsa sin rapport angående neonikotinoider och dess påverkan på pollinatörer. Deras bedömning är att ämnena innebär en hög risk när de används i blommande grödor.

FOTO: Mostphotos

Under onsdagen presenterade EU:s Expertmyndighet Efsa sin rapport gällande ämnet neonikotinoiders påverkan på bin och andra pollinerande djur.

EU-kommissionen avvaktar rapporten

Ämnena som finns i växtskyddsmedel är sen tidigare belagda med restriktioner och ett förslag finns att helt förbjuda användning av neonikotinoider utomhus på grund av de risker man ser. I december förra året kunde EU-kommissionen dock inte komma överens om ett förbud utan istället valde man att skjuta på beslutet i avvaktan på Efsa:s rapport.

Hög risk för honungsbin

När nu rapporten är klar står det klart att Efsa:s samlade bedömning är att ämnena innebär en hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin när de används i blommande grödor. Däremot ser de att risken är låg för bina låg när det gäller användningen av ämnet i betat sockerbetsutsäde, som är det främsta användningsområdet för neonikotinoider i Sverige.

I samband med att frågan var uppe för omröstning i EU-kommissionen var Sverige beredda att rösta för ett förbud. Nästa gång frågan ska diskuteras av kommissionen är inte bestämt, men EU-parlamentet röstar i frågan under torsdagen.

LÄS MER: Beslut om neonikotinoider dröjerLÄS MER: Storbritannien kommer rösta för ett förbudLÄS OCKSÅ: Betningsförbudet ett av få orosmoln för frö- och oljeväxtodlarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen