Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 februari 2018

Efsa slår fast att neonikotinoider innebär hot mot pollinatörer

I dag presenterade Efsa sin rapport angående neonikotinoider och dess påverkan på pollinatörer. Deras bedömning är att ämnena innebär en hög risk när de används i blommande grödor.

FOTO: Mostphotos

Under onsdagen presenterade EU:s Expertmyndighet Efsa sin rapport gällande ämnet neonikotinoiders påverkan på bin och andra pollinerande djur.

EU-kommissionen avvaktar rapporten

Ämnena som finns i växtskyddsmedel är sen tidigare belagda med restriktioner och ett förslag finns att helt förbjuda användning av neonikotinoider utomhus på grund av de risker man ser. I december förra året kunde EU-kommissionen dock inte komma överens om ett förbud utan istället valde man att skjuta på beslutet i avvaktan på Efsa:s rapport.

Hög risk för honungsbin

När nu rapporten är klar står det klart att Efsa:s samlade bedömning är att ämnena innebär en hög risk för honungsbin, humlor och vilda bin när de används i blommande grödor. Däremot ser de att risken är låg för bina låg när det gäller användningen av ämnet i betat sockerbetsutsäde, som är det främsta användningsområdet för neonikotinoider i Sverige.

I samband med att frågan var uppe för omröstning i EU-kommissionen var Sverige beredda att rösta för ett förbud. Nästa gång frågan ska diskuteras av kommissionen är inte bestämt, men EU-parlamentet röstar i frågan under torsdagen.

LÄS MER: Beslut om neonikotinoider dröjerLÄS MER: Storbritannien kommer rösta för ett förbudLÄS OCKSÅ: Betningsförbudet ett av få orosmoln för frö- och oljeväxtodlarna

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen