Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 februari 2019

Efter dramatiska födseln - nu bor Kejsaren som en kung

När den högdräktiga kon hastigt blev sämre fick Maria och Johan Lagerstrand avliva henne. Men den lilla tjurkalven gick att rädda med ett kejsarsnitt. Följaktligen går han i dag under namnet Kejsaren och lever som en kung i familjens pannrum.

 – Det händer att barnen glömmer att stänga dörren till pannrummet. Då kommer Kejsaren in i köket, han är lite som en hund, säger Maria Lagerstrand.
– Det händer att barnen glömmer att stänga dörren till pannrummet. Då kommer Kejsaren in i köket, han är lite som en hund, säger Maria Lagerstrand. FOTO: Privat

Det var för en vecka sedan som den lilla kalven kom till världen efter ett kejsarsnitt. Hans mamma hade hastigt insjuknat med en undertemp på 36 grader och en tillkallad veterinär konstaterade att hon hade drabbats av akut kalkbrist.

– Hon var i så dåligt skick så vi fick avliva henne, berättar Maria Lagerstrand.

Ville rädda kalven

Eftersom kon var högdräktig ville de försöka rädda kalven. Marias man Johan, som tidigare har kejsarsnittat kor, kunde hjälpa den lilla tjurkalven till världen med assistans av Maria.

 Johan Lagerstrand fick agera kirurg och barnmorska när han med ett kejsarsnitt kunde rädda kalven Kejsaren.
Johan Lagerstrand fick agera kirurg och barnmorska när han med ett kejsarsnitt kunde rädda kalven Kejsaren. FOTO: Privat

– När kalven var född fick jag försöka arbeta som en ko – som slickar sin kalv – men jag fick massera kalven. Jag fick massera den med halm i en timme och försöka få honom varm. Han var kall till följd av sin mammas undertemp – och fick därför flytta in i vårt pannrum, berättar Maria.

Mår utmärkt

Kalven, som fick namnet Kejsaren efter sin födelse med kejsarsnitt, mår i dag utmärkt. Han behöver vara lite för sig själv ännu en tid och får tills vidare bo kvar i pannrummet.

 Kejsaren utfodras 4-5 gånger per dag med nappflaska hemma hos familjen Lagerstrand där han får bo i pannrummet tills vidare.
Kejsaren utfodras 4-5 gånger per dag med nappflaska hemma hos familjen Lagerstrand där han får bo i pannrummet tills vidare. FOTO: Privat

Här bor han som en kung – han har blivit hela familjens lilla kelgris, gårdens två vallhundar överöser honom med slickar och omsorg. Kejsaren utfodras med nappflaska 4-5 gånger per dag med mjölk som en av gårdens amkor bistår med.

Föder upp mjölkraskalvar

– Men så småningom ska han få flytta ut i ladugården och bli en i mängden, säger Maria Lagerstrand och berättar att Kejsaren då får många kompisar – cirka 400 mjölkraskalvar som Maria och Johan Lagerstrand köper in och föder upp.

LÄS ÄVEN: Överraskades av trillingkalvar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen