Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 oktober 2012

Efter frost kommer vinskörd

Den skånska vinskörden rivstartade i förra veckan. Nattfrost fick bladen att gulna och druvorna behövde tas om hand, men vädret är ett mindre bekymmer än politiken för odlarna.

Röa, Egade och Råsa. Den egade är, som alla förstår ett rött som lagrats med ekspån, vilket ger en ton av vanilj.
Bild 1/9Röa, Egade och Råsa. Den egade är, som alla förstår ett rött som lagrats med ekspån, vilket ger en ton av vanilj. FOTO: Anders Ingvarsson
Vingårdsmoppe.
Bild 2/9Vingårdsmoppe.
Lena Olsson.
Bild 3/9Lena Olsson. FOTO: Anders Ingvarsson
Thorsten Persson hoppas på gårdsförsäljning: – Jag kan inte se några folkhälsoskäl till ett förbud.
Bild 4/9Thorsten Persson hoppas på gårdsförsäljning: – Jag kan inte se några folkhälsoskäl till ett förbud. FOTO: Anders Ingvarsson
Tina Nilsson mitt i den skånska vinskörden. Flera vingårdar började skörda efter en frostnatt förra veckan.
Bild 5/9Tina Nilsson mitt i den skånska vinskörden. Flera vingårdar började skörda efter en frostnatt förra veckan. FOTO: Anders Ingvarsson
Claes Olsson och Thorsten Persson häller årets första druvor i krossen där druvorna avstjälkas och krossas.
Bild 6/9Claes Olsson och Thorsten Persson häller årets första druvor i krossen där druvorna avstjälkas och krossas.
Rondo, en härdig sort som klarar svenskt klimat och som ger rosé eller rött. Vanligast är annars vita Solaris. En sämre sommar gör att sockerhalten blir något sämre än 2011.
Bild 7/9Rondo, en härdig sort som klarar svenskt klimat och som ger rosé eller rött. Vanligast är annars vita Solaris. En sämre sommar gör att sockerhalten blir något sämre än 2011. FOTO: Anders Ingvarsson
Vinodling är ingen snabb fix: - Vi planterade våra första stockar 2003. Man får räkna med att det dröjer fyra år innan full skörd, säger Claes Olsson.
Bild 8/9Vinodling är ingen snabb fix: - Vi planterade våra första stockar 2003. Man får räkna med att det dröjer fyra år innan full skörd, säger Claes Olsson. FOTO: Anders Ingvarsson
Bild 9/9 FOTO: Anders Ingvarsson

Dagen efter frosten bjöd på fint skördeväder med blå himmel och enstaka moln. På Österlenvin i Löderup satte arbetet i gång så snart solen torkat fukten från druvklasarna. En kall juni gjorde att fruktsättningen blev dålig och skörden klen. Precis som med äpple är vin känsligt för kyla när blomningen är i gång.

– Vi får en liten skörd och något lägre sockerhalt än i fjol, konstaterar Claes Olsson och Thorsten Persson när de tillsammans med familjer och några vänner började klippa ner klase efter klase.

De startade sin vingård för tio år sedan, planterade vinstockar, började experimentera och lära sig hantverket. Hittills har de tillverkat rosé och en del rött. Deras "Per-Ols råsa" fick förra året bronsmedalj i Svensk vinbedömning.

Årets produktion blir modest på grund av dålig fruktsättning

– Även förra året gav klent utbyte. Vi fick runt 150 flaskor mot 2010 då vi kunde producera 550 flaskor, säger Thorsten Persson.

Om några år när produktionen ska vara i full gång hoppas de producera 2 000 flaskor om året, vilket fortfarande är väldigt småskaligt. Även om den svenska vinodlingen är liten är intresset för det som tillverkas stort och tillväxtpotentialen tydlig. Men förbudet mot gårdsförsäljning är en broms.

– Utländska gäster förstår ingenting när vi säger att vi tyvärr inte får sälja till dem. Det är svårt att tro att någon köper en flaska rosé för 190 kronor för att supa sig full, säger Claes Olsson och skakar på huvudet.

Nu överväger de kommersiella vinodlarna att trotsa lagen och sälja från sina gårdar för att få frågan att hamna i EU-domstolen. Något som kan få Systemets monopol att vackla. Riskerna med ett lagtrots är stora både för dem som vill värna monopolet och de som vill ha gårdsförsäljning. Monopolet riskerar att falla och vinodlarna kan mista sina tillstånd.

– Sverige är ensamt om att förbjuda gårdsförsäljning och att det skulle ha med folkhälsan att göra har vi svårt att se, menar Thorsten Persson när han traskar ut för att fortsätta skördearbetet.

Relaterade artiklar

Till toppen