Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 mars 2019

Efter gässinvasionen - 100 fåglar får skjutas

Gässen äter upp kornas mat och marken är full av fåglarnas avföring. Nu har markägaren fått tillstånd att skjuta 100 fåglar.

 Fåglarna äter upp kornas bete och förorenar marken med sin avföring. Nu får bonden på östra Orust tillstånd att skjuta 100 fåglar på sin mark.
Fåglarna äter upp kornas bete och förorenar marken med sin avföring. Nu får bonden på östra Orust tillstånd att skjuta 100 fåglar på sin mark. FOTO: Whiteway

En lantbrukare på östra Orust har fått tillstånd att bedriva skyddsjakt på fridlyst mark. Efter en smärre invasion av grågäss och kanadagäss under flera år har situationen blivit ohållbar. Markägaren har försökt att skrämma och jaga bort fåglarna, men utan framgång.

Ställt till med problem

Nu har han fått tillstånd av länsstyrelsen att skjuta 50 grågäss och 50 kanadagäss som flugit in i området eller vistas på den betesmark där skadorna uppstått.

– Fåglarna har ställt till med en hel del problem. De äter upp bete och förorenar med sin spillning, säger David Bruun, som handlagt ärendet på länsstyrelsen, till Bohuslänningen.

Skrämselinsatserna inte tillräckliga

I beslutet står det bland annat att ”Länsstyrelsen anser att risk finns för allvarlig skada och att skäl för skyddsjakt föreligger. Skyddsjakt kan komma att göra gässen mer känsliga för fortsatta skrämselinsatser. Skrämselinsatserna har inte tidigare visat sig tillräckliga för att avhjälpa problemet.”

LÄS MER: 500 gäss får skjutas per år på ÖlandLÄS MER: Skyddsjakt på vitkindad gås nästa år

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen