Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 september 2019

Efter storbranden – bönder blir brandmän

Skånska lantbrukare ska utbildas av räddningstjänsten som resurs vid bränder.

 Hästveda tidigare i våras: Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjuter en av traktens lantbrukare vägarna för att hindra skogsbrandens framfart.
Hästveda tidigare i våras: Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjuter en av traktens lantbrukare vägarna för att hindra skogsbrandens framfart. FOTO: Johan Nilsson/TT

När skogsbranden i Hästveda, Hässleholm, rasade som värst ryckte traktens lantbrukare ut och vattenbegöt vägarna med hjälp av sina traktorer. Branden blev svårsläckt men till slut lyckades släckningsarbetet – bland annat tack vare böndernas insats.

Även egenintresse

Nu har de fått mersmak, för ett 20-tal skånska bönder ska utbildas av räddningstjänsten för att kunna hjälpa till även i framtiden, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Det är ju faktiskt lite av ett egenintresse, man skulle själv sätta värde på att få hjälp om det börjar brinna här på gården, säger Peter Larsson, en av de utryckningsvilliga bönderna till SVT.

Rycker ut med maskiner

Tanken är att lantbrukarna ska ingå i en ”specialstyrka” av utryckningsvilliga med maskiner som kan rycka ut när räddningstjänsten behöver hjälp.

Läs mer: Maskinringarna vill ha fler gödseltunnor i registrenLäs mer: LRF Premium. Så blev bönderna skogsbrandens hjältar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen