Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 december 2018

Efter torkan: ”Fortsätt ta hänsyn vid djurkontroller”

Länsstyrelserna ska fortsätta att ta hänsyn till de omständigheter som många gårdar lever under efter sommarens torka. Det skriver Jordbruksverket.

FOTO: Cecilia Persson

Torkan i somras gör att det fortfarande är svårt att få fram grovfoder och halm, och det är vattenbrist i många områden, konstaterar Jordbruksverket i ett internt brev till länsstyrelserna.

Ett gott djurskydd är i och för sig alltid viktigt, men ”med hänsyn till torkan och värmen behöver kraven ställas i relation till situationen”, skriver Jordbruksverket.

Fram till 30 september

”Djurhållarens möjligheter att påverka situationen ska beaktas”, skriver verket, och råder länsstyrelserna att lägga mer vikt vid rådgivning och information än vid anmärkningar.

Den nya vägledningen förlänger riktlinjer som redan fanns fram till den 30 september 2019.

Det här tycker LRF är bra, men tillägger att sådana hänsyn borde länsstyrelserna alltid ta.

”Myndigheter ska alltid välja den åtgärd som är minst ingripande för den enskilde men som leder till önskat resultat”, skriver LRF i en kommentar på sin hemsida.

”Om det är tillräckligt med rådgivning ska det alltid väljas – men det är positivt att Jordbruksverket i vägledningen påminner om det”, skriver LRF.

Gäller inte tvärvillkor

Den nya vägledningen gäller dock inte överträdelser av tvärvillkoren. Där är kraven de samma som förut och länsstyrelserna ska arbeta lika strikt som förut.

LRF tycker dock att en mjukare hållning ”självklart” vore bra där också. Länsstyrelserna kan notera avvikelser, men om det blivit problem på grund av torkan bör det inte leda till tvärvillkorsavdrag, anser LRF.

LÄS MER: Efterlyser mer stöttning och mindre paragrafrytteri

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen