Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 januari 2016

Efterlängtad lag om djurhänsyn i offentlig upphandling försenas

Den nya upphandlingslag som ska bana väg för mer svenskproducerade livsmedel i offentliga kök blir försenad. I april skulle regeringen ha lagt en proposition. Risken finns att de nya reglerna inte införs förrän i början av 2017.

Bild 1/3 FOTO: Göran Hartman
Bild 2/3 FOTO: Ann Lindén
Bild 3/3 FOTO: Ann Lindén

Det kommer nu att råda fortsatt osäkerhet bland upphandlare och leverantörer om reglerna för de offentligas upphandling.

– Att det blir försenat står klart eftersom vi inte har hört av lagrådet än, vilket gör att vi inte kan gå vidare, säger Peter Skeppström, pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi som är ansvarig för den offentliga upphandlingen.

Ännu finns dock chansen för regeringen att komma till skott med propositionen under hösten, menar Peter Skeppström.

Skulle lagts fram i vår

En av svenska bönder efterlängtad förändring i de nya reglerna är att offentliga upphandlare ska kunna ställa krav på miljö- och djurskydd utan att riskera att bryta mot EUs konkurrensregler. Under våren skulle civilminister Ardala Shekarabi ha lagt fram en proposition om hur Sverige ska tillämpa EU-direktivet, men just nu kan regeringen bara invänta lagrådet.

– Det är kanske i grunden inte så konstigt för det är ett jättestort lagstiftningsarbete. Kanske det största under den här mandatperioden. Det får en enorm påverkan på alla som är berörda, säger Peter Skeppström.

Mer svenskt i offentliga kök

I en intervju i Land Lantbruk i december uttryckte civilminister Ardalan Shekarabi sin övertygelse om att den nya lagen kommer att bana väg för mer svenska livsmedel i den offentliga upphandlingen.

LÄS MER: Shekarabi vill ha mer svenskproducerad mat i de offentliga köken

Det blir visserligen inte möjligt att uttryckligen ställa krav på svenskproducerat, men detta går att komma runt.

Fristen löper ut i april

– Det går att lösa genom att skriva ”i nivå” med svenska krav eller liknande vid upphandlingen, konstaterade Ardalan Shekarabi i intervjun.

Trots att Sverige inte håller EUs tidsfrist för införande av nationella regler så kommer vissa delar av EU-direktivets bestämmelser att med automatik gälla även i Sverige.

Tidsfristen löper ut 18 april.

LÄS MER: Shekarabi vill ha mer svenskproducerad mat i de offentliga köken

Relaterade artiklar

Till toppen