Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 2 juni 2017

Efterlikvid på 6 öre efter rekordår för Varaslättens Lagerhus

Varaslättens Lagerhusförening slog omsättningsrekord för 2016 och delar ut en efterlikvid på 6 öre för konventionell spannmål.

Omsättningen steg till 687 miljoner kronor vilket var en ökning med drygt 12 procent. Under fjolåret levererade lagerhusföreningen ut totalt 270 000 ton spannmål, att jämföra med 231 000 ton året innan.

 Varaslättens Lagerhusförening ökade förra året omsättningen räknat både i kronor och i spannmålsvolym. Resultatet på 24,8 miljoner kronor ger en efterlikvid till medlemmarna på 14,2 miljoner.
Varaslättens Lagerhusförening ökade förra året omsättningen räknat både i kronor och i spannmålsvolym. Resultatet på 24,8 miljoner kronor ger en efterlikvid till medlemmarna på 14,2 miljoner.

– Det är ett rekord i volym trots att skörden totalt sett var något lägre än 2015. Kvalitén på spannmålen var mycket bra med väldigt höga proteintal i framför allt vetet, säger Per Ullberg, vd på Varaslättens Lagerhus.

”Upplevs som leveranssäkra”

Ungefär 100 000 ton har gått på export, en andel som har ökat kontinuerligt under de senaste åren. Det är framför allt vete, maltkorn och grynhavre som efterfrågas.

– Vi har ett antal stabila kunder både i Sverige och utomlands. Jag tror att svenska företag upplevs som leveranssäkra med bra kvalitet i rätt tid och det är kanske därför man vänder sig hit, menar Per Ullberg.

Resultatet efter finansiella poster landade på 24,8 miljoner kronor av vilket 14,2 miljoner kronor delas ut till medlemmarna som efterlikvid. Det innebär 6 öre per kilo konventionell spannmål och 10 öre för ekologisk vara.

– Efterfrågan på ekologisk spannmål har ökat kraftigt under hösten och vintern, därav den högre efterlikviden. Vi behöver mer ekologiskt framför och det finns också en nyfikenhet att ställa om, säger Per Ullberg.

Lagringskapacitet på 15 000 ton

Under kommande år planerar lagerhusföreningen en utbyggnad med två silor i Tråvad där den ekologiska spannmålen tas emot. Det ska ge en total lagringskapacitet på 15 000 ton.

 Per Ullberg, vd för Varaslättens Lagerhus.
Per Ullberg, vd för Varaslättens Lagerhus. FOTO: Göran Berglund

Varaslättens Lagerhus har påbörjat investeringar för cirka 1,5 miljoner kronor i effektivare filter och dammavskiljning för att minska sin påverkan i närmiljön. Under året ska också den nyinköpta rensmaskinen från Bomill, som sorterar kärna för kärna, trimmas in.

– Tanken är i första hand att sortera på fusarium i havre men varje enskilt år får utvisa vad vi prioriterar. Vi räknar med att kunna köra 9 000 ton per år genom maskinen och har också plats för ytterligare två maskiner om vi så skulle önska, säger Per Ullberg.

Lagerhusföreningen håller sin årsstämma tisdagen den 20 juni.

Slutpriser för Varaslättens Lagerhus

Priserna är inklusive efterlikvid och gäller vid leverans vecka 48.

Höstvete 144 öre

Vårvete 169 öre

Fodervete 131 öre

Råg 141 öre

Maltkorn 152 öre

Korn 116 öre

Grynhavre 136 öre

Havre 116 öre

Rågvete 116 öre

Höstvete, eko 315 öre

Vårvete, eko 265 öre

Grynhavre, eko 285 öre

Maltkorn, eko 317 öre

Åkerböna, eko 340 öre

Relaterade artiklar

Till toppen