Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 maj 2018

Efterlyser mer stöttning och mindre paragrafrytteri

Även i år antog LRF-stämman motionsyttranden om krav på högre kompetens och mer stöttande attityder i relationen mellan myndigheter och de gröna näringarna.

 Åsa Odell, vice ordförande i riksförbundsstyrelsen.
Åsa Odell, vice ordförande i riksförbundsstyrelsen. FOTO: Johanna Norin

Motionerna om tjänstemannaansvar, god myndighetsutövning och verksamhetskontroller kom från LRF-regionerna Mälardalen, Västra Götaland och Örebro. Problembeskrivningarna kändes igen från de senaste årens riksförbundsstämmor.

Att döma av de inlägg som gjordes verkar situationen inte ha blivit bättre. Ett färskt exempel levererades av Anders Svensson, LRF Skåne.

Anmärkning trots godkänt

Efter att Länsstyrelsen Skåne förra året genomförde ett kontrollprojekt gentemot ett 30-tal grisgårdar anmärktes på alltför liten yta i smågrisboxar trots att dessa hade godkänts i förprövningen.

Med hjälp av LRF Kött fick de berörda djurhållarna frågan prövad av Jordbruksverket som kom fram till att inredningen ska räknas med i ytan och att de aktuella boxarna var godkända.

– Det skapade irritation hos länsstyrelsens personal som nu i stället är på gårdarna om mer strö på suggornas spaltgolv, berättade Anders Svensson.

Önskar bättre kunskap

Riksförbundsstyrelsens Åsa Odell var väl bekant med ärendet och konstaterade att hon stött på liknande exempel under rundresandet i landet under arbetet med LRFs nya djurskyddspolicy.

– En undersökning visar att var sjätte kontrollerad lantbrukare inte fick se kontrollrapporten efteråt och att man allmänt önskar bättre kunskaper hos kontrollanterna, mindre fokus på mått och paragrafer samt mer stöttande attityd, sa Åsa Odell.

Tilläggsyrkande

Därför låg det i linje med stämmans diskussioner med ett tilläggsyrkande från LRF Värmland om både konstruktiva och utvecklingsfrämjande verksamhetskontroller.

– Myndigheterna ska vara möjliggörare snarare än överprövare, sammanfattade Patrik Ohlsson, regionordförande i LRF Värmland.

Rätt till ett andra utlåtande

Ett annat tilläggsyrkande som klubbades kom från LRF Mälardalen om att företagare som kontrolleras ska ha rätt till ett andra expertutlåtande av en oberoende part, allt i syfte att upprätthålla rättssäkerheten.

LRF menar att goda myndighetsexempel som Skatteverket och den så kallade Rättviksmodellen bör tjäna som förebilder för att göra andra myndigheter mer kundorienterade.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen