Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 april 2017

Ehec-smitta spårat till samma slakteri

Troligtvis var det köttfärs från samma slakteri som orsakade ehec-utbrottet i höstas som även smittade sex personer i februari, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

FOTO: Johann Helgason/Mostphotos

Utredningen av händelserna är nu klar och det är mycket sannolikt att det var nötfärs av kött från samma slakttillfälle som totalt har smittat 26 personer med ehec-bakterien.

Partierna tillverkades under hösten 2016 och har sålts i färsk eller fryst form. Slakteriet har sedan dess vidtagit flera åtgärder för att undvika smitta.

Flera av de smittade, varav flera barn, har drabbats av följdsjukdomen hus, hemolytiskt uremiskt syndrom, som kan leda till akut njursvikt och ge kroniska besvär.

Läs mer: Köttfärs bakom ehec-utbrott

Relaterade artiklar

Till toppen