Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 januari 2019

"Eko viktigt i hållbar utveckling"

STOCKHOLM

Den miljöengagerade sångaren Magnus Carlson i bandet Weeping Willows är en av en lång rad talare under Ekogalan, som nu pågår i Stockholm.

 Artisten Magnus Carlson nyfiken konsument.
Artisten Magnus Carlson nyfiken konsument. FOTO: Johan Sidenius

Årets upplaga av galan inleddes av Karin Lexén, generalsekreterare vid Naturskyddsföreningen. Hon framhöll eko som en viktig pusselbit i en hållbar utveckling.

”Behöver inte sluta äta kött”

Hon kommenterade också den starkt växande vegotrenden, som enligt Ekowebs marknadsrapport har stort genomslag inte minst i matbutikerna, vilket Land Lantbruk rapporterade om på torsdagsmorgonen.

– Vi inom SNF tycker att det vore otroligt olyckligt om det vegetariska kommer att ses som det nya gröna. Man behöver inte sluta att äta kött, men det ska vara hållbart producerat och då är eko ett bra sätt, sade Karin Lexén.

”Vill sprida medvetenhet”

Artisten Magnus Carlson presenterade sig själv som konsument.

– Jag är nyfiken på vad ni har ett erbjuda mig, sade han vänd till publiken som bestod av representanter för alla led i livsmedelskedjan.

Magnus Carlson ägnade hela sitt Sommarprogram 2018 åt frågor om klimat och miljö genom att intervjua experter på olika områden.

– Jag försöker bara ändra mitt eget liv i så hållbar riktning som möjligt och vill använda min plattform till att sprida medvetenhet, förklarade han, och betonade samtidigt till att han inte sitter inne med alla svar och aktar sig noga för att pracka sina egna åsikter på andra.

Borgström talar

Ekogalan pågår hela torsdagen. Bland talarna under dagen finns bland andra LRF:s ordförande Palle Borgström, representanter för Lantmännen och de stora livsmedelskedjorna liksom experter på den offentliga marknaden.

Bläck eller gnuggis

Krav är representerat bland utställarna på galan och har för att dra till sig uppmärksamhet under eftermiddagen utlovat en pop-up tatueringsstudio med möjlighet att låta tatuera in Kravmärket.

För den som inte är beredd att sätta sig under nålen erbjuds gnuggisar.

Relaterade artiklar

Till toppen