Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 juni 2018

Ekoäggen innehåller allt mindre dioxin

Ekoägg har tidigare haft högre halter av miljögiftet dioxin än traditionella ägg. Men nivåerna sjunker, visar en undersökning.

FOTO: Mostphotos

I oktober 2016 påvisade en undersökning från Livsmedelsverket högre halter av miljögifterna dioxin och PCB i ekoägg än i vanliga ägg. Följden blev att äggbranschen inledde en undersökning och vidtog åtgärder för att få ned giftnivåerna.

Har sänkt nivåerna

En ny undersökning visar att ambitionerna att sänka nivåerna har lyckats. Bakom undersökningen står Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Undersökningen har genomförts genom mätningar på ägg på 60 gårdar och visar att halterna dels har minskat med 33 procent, dels att nivåerna därmed ligger under gränsvärden och åtgärdsgränser.

– Resultaten från studien kommer att överlämnas till EU-kommissionen, för att kunna beaktas vid kommande översyn av gränsvärdena för dioxin i foder, säger Kersti Andersson på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ny utfordringsstrategi ska minska dioxinhalten

Överskrids i vissa fall

Enligt undersökningen överskrids åtgärdsgränsen för dioxin i fiskmjöl i vissa fall. Det visar att det finns behov av utredning och uppföljning av dioxinhalterna i fiskmjöl, som används som foder,

Glädjande resultat

Branschorganisationen Svenska Ägg uppger på sin hemsida att det är glädjande att insatserna med bland annat ett nytt foderprogram har gett resultat.

– Men vi har fortfarande ett långsiktigt arbete framför oss och är inte nöjda förrän vi är ännu närmare de konventionella äggens nivåer, säger Axel Lagerfelt, ordförande i Svenska Ägg.

Olika proteinkällor

Vanligt hönsfoder innehåller syntetiska aminosyror för att säkerställa proteinkvaliteten, medan ekologiskt hönsfoder ofta innehåller fiskmjöl, av exempelvis torkad och mald fisk, med ökad risk för innehåll av dioxiner och PCB:er. Äggbranschen har därför arbetat med att ha olika andelar fiskmjöl i olika faser av produktionen, ett så kallat fasfoderprogram, samtidigt som andelen protein från andra källor har ökat.

– Att vi, genom att ändra fodersammansättningen, lyckats sänka halterna dioxiner, tar vi som ett bevis för att fiskmjölet är orsaken. Men att ställa om fodret till hönan är lättare sagt än gjort, eftersom det inte finns något optimal ersättning till fiskmjölet i ekologisk produktion. De essentiella aminosyror som finns i fiskmjölet är livsnödvändiga för hönan och svår att hitta i andra råvaror, säger Axel Lagerfelt.

Rapporten finns nedladdningsbar här.

LÄS OCKSÅ: Svenska Ägg inleder utredning efter giftlarm

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen