Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 februari 2017

Ekomål riskerar att öka importen

Regeringens mål att 60 procent av de offentliga måltiderna ska vara ekologiska 2030 riskerar att driva upp importen. Det strider mot grundtanken med en svensk livsmedelsstrategi, anser LRFs ordförande Helena Jonsson.

FOTO: Carla Karlsson

– Risken för ökad import är alldeles uppenbar, konstaterar Helena Jonsson i en första kommentar till den handlingsplan för ökad svensk livsmedelsproduktion som idag presenterades av tre ministrar, statsminister Stefan Löfven (S), landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och miljöminister Karolina Skog (MP).

Två ekologiska mål

Regeringen kvantifierar två ekomål i handlingsplanen.

Till 2030 ska 30 procent av jordbruksmarken i Sverige vara ekologiskt odlad. Samma år ska målet nås att 60 procent av de offentliga måltiderna ska bestå av ekolivsmedel.

– Det känns konstigt när man sätter ett så otroligt högt krav på offentliga upphandlare, men inte sätter samma krav på den ekologiska produktionen. Det hänger inte ihop, konstaterar Jonsson.

Kritisk till politiskt mål

Hon är över huvud taget kritisk till att regeringen sätter ett politiskt mål för andelen ekoodlad jordbruksmark. Detta går inte ihop med vad regeringen har sagt i den nyligen presenterade propositionen om en nationell livsmedelsstrategi. Det rimmar lika dåligt med de övergripande målen för livsmedelsproduktionen som regeringspartierna S och MP enades om med V, och alliansen för några veckor sedan.

– I strategin och de gemensamma målen säger man ju tydligt att det är marknadskrafterna som ska driva produktionen, konstaterar Jonsson.

Lågt betyg till handlingsplanen

Efter en första läsning sätter hon ett ganska lågt betyg på handlingsplanen som ska gälla till 2019, och som kan rivas upp av nästa regering.

– De övergripande målen var riktigt bra. Strategin är också bra, men handlingsplanen är ju så där. Vi hade nog förväntat oss lite skarpare förslag, när de andra delarna har varit så offensiva, säger Helena Jonsson.

Relaterade artiklar

Till toppen