Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 mars 2019

Ekomjölken fortsätter att öka

Invägningen av ekologisk mjölk ökade, medan andelen ekologiska ägg i partihandeln är i stort sett oförändrad.

 Andelen invägd ekologisk mjölk ökade 2018 jämfört med året innan.
Andelen invägd ekologisk mjölk ökade 2018 jämfört med året innan. FOTO: Jonatan Jacobson

Invägningen vid mejerierna av ekologisk mjölk förra året ökade med 51 000 ton, eller 12 procent, till 465 000 ton, jämfört med året innan. Ökningen gör att under 2018 var 17 procent av den totala mjölkinvägningen ekologisk, enligt Jordbruksverkets statistik.

Fortsatt ökning

Invägningen av ekologisk mjölk ökade fram till och med 2012, sedan stabiliserades nivån, för att sedan återigen vända uppåt 2016 fram till nu.

Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter var oförändrad mellan 2017 och 2018, men ekogrädden ökade med 10 procent.

Ekoägg oförändrat

Nästan all mjölk som produceras vägs in vid mejerierna, medan ungefär 86 procent av alla ägg som produceras vägs in till partihandeln.

När det gäller invägningen av ekologiska ägg i partihandeln så ligger den på i stort sett oförändrad nivå 2018 som året innan, cirka 17 procent av den totala mängden.

Kraftig ökning

Tittar man på ett längre tidsspann har ökningen varit kraftig; sedan 2010 har partihandelns invägning av ekoägg ökat med drygt 90 procent.

Läs mer: Mer ekologisk mjölk men färre ekoägg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen