Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 oktober 2017

Ekonomiskt guldår för danska grisbönder

HERNING, DANMARK.

De danska grisproducenterna går mot ett ekonomiskt rekordår. Den främsta förklaringen är den stora efterfrågan på smågrisar i Tyskland och Polen.

 Dansk grisnäring andas optimism sedan det visat sig att 2017 blir det ekonomiskt bästa året på länge.
Bild 1/5 Dansk grisnäring andas optimism sedan det visat sig att 2017 blir det ekonomiskt bästa året på länge. FOTO: Göran Berglund
 Att minska svanskuperingen är en fråga som nämns allt oftare inom dansk grisproduktion. Men fortfarande är det en försvinnande liten del av grisarna som får behålla hela svansar.
Bild 2/5 Att minska svanskuperingen är en fråga som nämns allt oftare inom dansk grisproduktion. Men fortfarande är det en försvinnande liten del av grisarna som får behålla hela svansar. FOTO: Göran Berglund
 Intresset för årets griskongress i Herning är rekordstort med 2 200 anmälda deltagare.
Bild 3/5 Intresset för årets griskongress i Herning är rekordstort med 2 200 anmälda deltagare. FOTO: Göran Berglund
 Dansk grisnäring går på offensiven just nu. Välfärdsmärkt kött utgör 25 procent av den inhemska försäljningen och användningen av antibiotika fortsätter att falla.
Bild 4/5 Dansk grisnäring går på offensiven just nu. Välfärdsmärkt kött utgör 25 procent av den inhemska försäljningen och användningen av antibiotika fortsätter att falla. FOTO: Göran Berglund
 Erik Larsen, ordförande för Landbrug & Fødevarers grissektion, listade fyra målsättningar inför framtiden: fler frigående suggor, minskad svanskupering, om möjligt slippa kastration och en ökad dansk slaktproduktion.
Bild 5/5 Erik Larsen, ordförande för Landbrug & Fødevarers grissektion, listade fyra målsättningar inför framtiden: fler frigående suggor, minskad svanskupering, om möjligt slippa kastration och en ökad dansk slaktproduktion. FOTO: Göran Berglund

Hela 2 200 deltagare är anmälda till årets griskongress i Herning och optimismen flödade när årsmötet hölls under förmiddagen.

Höga priser på danska smågrisar

Huvudorsaken är att de danska grisbönderna i år tjänar mer pengar än vad de gjort sedan 2001. I genomsnitt räknar man med ett resultat på i genomsnitt motsvarande 2,3 miljoner kronor per företag, detta efter ett 2016 som redan det visade starka siffror.

– Priserna på smågrisar har varit extremt höga och var under en period på försommaren uppe i 500 kronor (cirka 650 svenska kronor), framför allt på grund av brist på marknaden i Tyskland och Polen. Grunden till vår framgång är den danska djurhälsan, säger Erik Larsen, ordförande för Landbrug & Fødevarers grissektion.

Stor export

Totalt går cirka 14 miljoner danska smågrisar på export varje år. Däremot så är det fortfarande svårt att få fart på den inhemska slakten trots att betalningen under året har varit uppe över 11-kronorsstrecket (14:30 svenska kronor). Nu är det dock på väg ned igen.

– Vi håller för närvarande på att undersöka vilka faktorer som gör smågrisproduktionen mer lönsam än slaktgrisarna. Har det med stallen att göra? Eller management? berättar vice ordföranden Søren Søndergaard.

Beträffande exporten av griskött har efterfrågan i Kina minskat något efter rekordåret 2016 när det under en toppmånad levererades 38 000 ton. Men danskarna hoppas mycket på den kinesiska marknaden framöver och även på Japan som nyligen ingick ett handelsavtal med EU.

Danmark exporterar griskött för 18,8 miljarder danska kronor (24,4 miljarder svenska kronor) till Europa och för 8,8 miljarder (11,4) till Asien. Övriga marknader är marginella i jämförelse.

Skuldsättningen minskar

Utvecklingen i branschen mot färre och större företag går rasande fort. I dag räknar danskarna med 2 300 fulltidsföretag med grisproduktion. Så sent som 2005 var det dubbelt så många.

Skuldsättningen bland företagen har minskat något det senaste året men ligger fortfarande på cirka 80 miljarder danska kronor (104 miljarder svenska kronor).

Välfärdsmärkningen med ett, två eller tre hjärtan har börjat få fäste. Ungefär 25 procent av det inhemska grisköttet säljs med någon form av märkning och målsättningen är att framför allt få fler lantbrukare att börja med lösgående suggor.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen