Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 januari 2017

Ekoökningen fortsätter – men i långsammare takt

Försäljningen av ekologiska livsmedel i Sverige fortsätter att öka, men inte i samma snabba takt som under de två föregående åren. De främsta orsakerna är brist på råvaror och en högre andel EMV-produkter.

FOTO: Mostphotos

Under torsdagen presenterade marknadsbevakaren Ekoweb för nionde gången sin årsrapport om försäljningen av ekologiska livsmedel. Kurvan fortsätter att peka uppåt om än inte lika brant som under 2014 och 2015.

Räknat i värde säljs det mer ekologiska livsmedel än någonsin och de stod förra året för 8,7 procent av den totala försäljningen efter en ökning med 18 procent. I hela världen är det bara Danmark (9,9 procent) som konsumerar en större andel ekologiskt.

Arla största leverantör

Den huvudsakliga anledningen till att ökningstakten mattats av är bristen på varor. Exempelvis ökade den ekologiska mjölkinvägningen bara med någon enstaka procent. Inför 2017 kommer dock det ekologiska "lokomotivet" Arla – som fortsatt är den största leverantören av ekoprodukter – att ha tillgång till ytterligare 62 omställda leverantörer.

Trots att efterfrågan är större än tillgången har prisökningen mot leverantörer nästan uteblivit, om man undantar nötkött. En anledning är att handeln har ökat sortimentet med egna märkesvaror, vilket generellt sett sänker värdet med cirka 10 procent. Eftersom mejerisidan står för en stor del av ekohandeln har även det låga mjölkpriset under 2016 pressat värdet.

"Adderande beteende hos konsumenterna"

Ingen av marknadsaktörerna betvivlar att ekotrenden kommer att hålla i sig i många år framöver. Ekoweb förutspår att den svenska marknaden kommer att dubbleras inom tio år, vilket skulle innebära en ökningstakt med cirka 15 procent för 2017.

– Man ser ett adderande beteende hos konsumenterna. De som tidigare kanske bara köpte mjölk, kaffe och bananer har regelbundet börjat lägga ytterligare ekoprodukter i sin varukorg, till exempel charkråvaror, müsli och citroner, säger Cecilia Ryegård på Ekoweb.

Bara ekologiska havregryn att vänta

Färska kryddor är numera uteslutande ekologiska. Andelen ekobananer har på några år ökat lavinartat och inom branschen hålls det inte för otroligt att basvaror som till exempel havregryn och mellanmjölk snart enbart kommer att säljas som ekologiska.

Den senaste tiden har det märkts en prisuppgång på ekologiskt spannmål. Sverige saknar för närvarande uppskattningsvis 60 000 ton för att kunna vara självförsörjande. Importen sker i första hand från länder som Ryssland, Ukraina och Kazakstan samt från Baltikum.

LÄS MER: Svenska ekoarealen väntas öka i år

Relaterade artiklar

Till toppen