Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 oktober 2015

Elektrisk fälla tog 5100 möss

I SLUs nya försöksladugård i Lövsta utanför Uppsala hade man stora problem med möss. Tills man testade elektriska fällor. Nu har de fångat 5 100 möss.

Magnus Källmark är teknisk förvaltare på SLU.
Bild 1/3Magnus Källmark är teknisk förvaltare på SLU. FOTO: Lars Bäksted
Musen går in i fällans tunnel, lyfts av en elevator till elkontakter där den får en kraftig stöt och dupas sedan i en påse. Fällan skickar sedan mail eller SMS om fångsten till fällskötaren.
Bild 2/3Musen går in i fällans tunnel, lyfts av en elevator till elkontakter där den får en kraftig stöt och dupas sedan i en påse. Fällan skickar sedan mail eller SMS om fångsten till fällskötaren. FOTO: Magnus Källmark
Mössen traskar helst längs väggarna och där ställer man den elektriska musfällan Wisebox
Bild 3/3Mössen traskar helst längs väggarna och där ställer man den elektriska musfällan Wisebox FOTO: Magnus Källmark

En mil öster om Uppsala ligger SLUs nya anläggning i Lövsta där man forskar på 300 kor, 1 000 svin samt värphöns. Inte lång tid efter att stallarna tagits i bruk 2012 visade det sig att anläggningen fullkomligt kryllade av möss.

Började med fyra fällor

För att råda bot på den olägenheten testade vi en ny typ av fälla, säger Magnus Källmark, teknisk förvaltare på SLU. Vi kontaktade Anticimex som föreslog en ny produkt.

– Fällan verkade fiffig och fungerade bra. Vi startade med fyra fällor, nu har vi sexton.

Fällorna är batteri- eller solcellsdrivna, eluttag behövs inte. Mössen håller sig helst längs väggarna och där ställer man fällan.

– Möss går helst inte runt fällan och ut på golvet. Istället ser de ljuset i slutet av tunneln genom fällan. Men tyvärr för dem är det inte riktigt så.

Lägger musen i en påse

Den automatiska musfällan heter Wisebox och kommer från danska Wisecon. Den dödar musen med en elstöt, lägger den i en plastpåse och skickar ett SMS om fångsten till en drifttekniker som sköter fällorna.

På SLU Lövsta blev fällorna succé. Varje fälla loggar hur många möss den fångat. Magnus Källmark letar fram musfällestatistiken ur sin dator.

– Sedan halv fyra på eftermiddagen den 20 februari 2013 har fällorna fångat 5100 möss. Mängden möss har minskat påtagligt, tidigare kryllade det av möss, trots råttgift.

 

LÄS MER: VIDEO. Se hur fällan fungerar

FAKTA: AVLIVAS MED EN ELSTÖT

  • Wisebox-fällorna tillverkas av danska Wisecon och rekommenderas vid hög musfrekvens.
  • När musen gått i fällan lyfts den av en elevator till ”exekuteringsläge” där den avlivas med en elstöt på 6 000 volt.
  • Kroppen tippas i en plastpåse och fällan meddelar sedan fångsten och eventuellt tömningsbehov via SMS, wifi eller mejl.
  • På Agromek 2014 uppgav Wisecon att fångssystemet var testat av det tyska miljöministeriets skadedjurslaboratorium.
  • Enklaste versionen av Wisebox kostade då omkring 4 500 kronor i Danmark. Vid stora musproblem finns Wise-I, som med mussensorer och trådlös kommunikation bygger statistik över var mössen finns och alltså var fällorna ska placeras. 

Relaterade artiklar

Till toppen