Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 januari 2016

Elen gick i deras ladugård under värsta köldknäppen

En utlöst jordfelsbrytare ledde till att vattnet frös till is hos 50 mjölkkor och lika många ungdjur i kallösdrift på Åsäng mjölkgård AB mellan Örnsköldsvik och Sundsvall.

– Det blev akutläge direkt när jag kom in i går morse för att mjölka. Det var is i vattenkopparna och djuren klarar sig inte så länge utan vatten, säger Paulina West på Åsängs mjölkgård.

Försökte spola med hetvatten

Det var 23 grader kallt i onsdags morse och utan ström hade cirkulationen i vattenledningarna stannat i hela ladugården.

– Vi fick ägna hela dagen åt att skruva ned vattenledningarna och ta ut dem i mjölkrummet och spola med hetvatten och försöka tina upp dem. Sedan var det bara att få upp dem igen och så fort som möjligt ut med vatten igen, säger hon.

Inte första gången

Korna påverkas inte av kylan men det är tillgången på vatten som är det kritiska. Det är inte heller första gången vattnen fryser. Samma sak hände förra vintern men då skedde elavbrottet star innan vädret slog om till plusgrader.  Då kunde Paulina West slussa över djuren till den sida av ladugården där det fanns vatten.

– Elen till mjölktanken går utanför jordfelsbrytaren så den klarar sig alltid. Vi har talat om att vattencirkulationen också borde göra det men det har inte blivit av att vi bokat in en elektriker. Men nu är det dags, säger hon.

Relaterade artiklar

Till toppen