Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 april 2019

Elevernas billiga frontvikter en bra sidoinkomst

Två elever från Bollerups Naturbruksgymnasium utanför Tomelilla gör egna frontvikter i betong som de säljer till lokala lantbrukare. Hittills har affärerna gått över förväntan.

 Albin Persson och David Cederström, som går på Bollerups Naturbruksgymnasium, gör egna frontvikter i betong, som de säljer för en tredjedel av etablerade företags priser.
Albin Persson och David Cederström, som går på Bollerups Naturbruksgymnasium, gör egna frontvikter i betong, som de säljer för en tredjedel av etablerade företags priser. FOTO: Privat

David Cederström och Albin Persson går i årskurs 2 på Bollerups Naturbruksgymnasium utanför Tomelilla och läser naturvetenskap med lantbruksinriktning. De har kommit på en affärsidé som gett ett bra resultat – tillverka och sälja billiga frontvikter till lokala lantbrukare.

– Vi har själva lantbruk hemma, och där har vi frontvikter till våra traktorer. Min pappa och farbror har betongverksamhet så vi tänkte att vi kunde gjuta egna vikter, och blev det bra kunde vi sälja dem.

Pressade priser

Sagt och gjort, de satte i gång med lyckat resultat. Dessutom har de pressat priset, och säljer 1 200-kilosvikter för 8 000 kronor styck, vilket bara är en tredjedel mot vad de etablerade maskinåterförsäljarna tar för motsvarande betongblock. Ett välkommet tillskott till studielånet.

– När vi startade företaget i oktober förra året hade vi ett mål att sälja sju-åtta frontvikter innan sommarlovet nu i juni. Vi tyckte att vi satte ett högt mål och trodde inte att vi skulle klara av det, men med lite slit så sålde vi den tionde vikten redan för någon vecka sedan.

Tar fem veckor att torka

Det tar cirka fem veckor från gjutning tills att blocket torkat helt och de kan ”pimpa” vikten med färg och firmamärke.

Duon planerar dock inte att hålla igång verksamheten efter att de gått klart sin utbildning.

– Som det ser ut nu tänker vi fortsätta ett år till, men sen avslutar vi det.

LÄS MER: Unga entreprenörer satsar på mustig karriärLÄS MER: Ung entreprenör prisad för bärodlingLÄS MER: Här finns flest unga lantbrukare i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen