Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 27 december 2017

Elpriserna skjuter i höjden – snabbt

År 2017 års elpriser blir de högsta på fyra år, visar en sammanställning från Bixia.

Bild 1/3 FOTO: Bixia
Bild 2/3 FOTO: Martina Wärenfeldt
Bild 3/3 FOTO: Bixia

Enligt elbolaget Bixia hamnar medelpriset för år 2017 på 30 öre per kWh, en ökning med 8 procent jämfört med 2016 och 32 procent högre än 2015,

Elpriset för 2017 blir därmed det högsta sedan 2013, uppger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.

– Den främsta orsaken till den något högre prisnivån är de ökade kolpriserna. Men elpriset kunde ha blivit mycket högre om vi inte hade haft så god tillgång till vattenkraft som vi haft i år, säger hon, i ett uttalande.

Att priserna inte stigit mer beror även på en ökande vindkraftsproduktion, som en följd av att det har blåst mer och installerats fler vindkraftverk. Samtidigt ökar den förnybara produktionen.

Även om Sverige har stängt kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 1, så öppnar Finland det nya kärnkraftverket Olkilouto 3 nästa år, vilket ökar kapaciteten.

Den totala produktionen av el väntas alltså att öka under nästa år, säger Matina Rosenberg. På sikt ökar ändå elpriserna på grund av flera faktorer, spår Bixia.

– Vi räknar med att den nordiska elmarknaden kommer att ha en förstärkt energibalans fram till 2019. Efter år 2019 kommer energibalansen att försvagas, beroende på stängningen av Ringhals 1 och 2 och ökad export av el ut från Norden, säger Matina Rosenberg.

LÄS OCKSÅ: Vettlös klappjakt på småskalig vattenkraft

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen