Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 november 2018

Elpriset 60 procent högre än förra året

Kallt och torrt väder, mindre vindkraftskraftsproduktion och högre priser på kol har fått elpriset att stiga kraftigt. Genomsnittspriset för november hamnar enligt elbolaget Bixias månadsrapport på nästan 50 öre per kWh vilket kan jämföras med ett snitt på 32 öre för samma period förra året.

 Lågtryck från väster förväntas fylla på vattenmagsinen.
Lågtryck från väster förväntas fylla på vattenmagsinen. FOTO: iStock

Denna vecka har snittpriset legat på drygt 52 öre per kWh, vilket är toppnotering för månaden. Ett intensivt lågtryck som är på ingång västerifrån spås att få priserna att sjunka en aning redan nästa vecka. Blåsten kommer att sätta fart på vindkraftverken och fylla på vattenmagasinen som det kalla och torra vädret har gått hårt åt.

Onormalt låga vattennivåer i vattenmagasinen

– Den låga nederbörden gör att den samlade mängden vatten och snö i våra nordiska magasin har sjunkit. Nu ligger fyllnadsgraden på cirka 74 procent, vilket är sex procentenheter under det normala. Den hydrologiska balansen har en stor påverkan på vårt nordiska elpris eftersom vattenkraft är en så stor del av elproduktionen, säger Martina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia i ett pressmeddelande.

Ökad elkonsumtion

Inte bara priset på utan även konsumtionen av el har ökat under november. I början av månaden förbrukades totalt 7,6 TWh i Norden för att mot novembers slut stiga till 8,9 TWh. 10,5 procent av elen har kommit från vinkraft, 55 procent från vattenkraft och nästan 22 procent från kärnkraft.

LÄS MER: Datorhall i vindkraftverkLÄS MER: LRF Premium – Fiffig lösning gör solelen mer lönsam

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen