Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 juni 2019

Emeline startar eget som klövvårdare

ALVESTA

Emeline Karlsson hanterar vant både ko och vinkelslip. Hon är inne på sluttampen på sin utbildning till klövvårdare och snart är hon egen företagare, åtminstone på deltid.

 Emeline Karlsson är nu certifierad klövvårdare och kommer att kombinera anställningen på en mjölkgård med att driva eget företag som klövvårdare.
Emeline Karlsson är nu certifierad klövvårdare och kommer att kombinera anställningen på en mjölkgård med att driva eget företag som klövvårdare. FOTO: Marie Henningsson

Varför vill du bli klövvårdare?

– Första gången jag var med om att se en ko verkas tänkte jag att det här vill jag också göra! Jag tycker om att jobba med djur och jag vill hjälpa dem till att må bättre. En hel del av hälsoproblem hos mjölkkor kan härledas till problem med klövhälsan.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har gått naturbruksgymnasium på Grönt centrum på Gotland med inriktning mot lantbruk. Efter det har jag jobbat ett år på en mjölkgård med uppbunden besättning.

Just nu är du ute på dina sista praktikveckor och hanterar vant både kor och vinkelslip. Är det mycket praktik i utbildningen?

– Ja, kursen är på 40 veckor och 20 av dessa veckor är praktik. Jag har varit ute med fem olika klövvårdare. Just nu är jag ute med Johan Håkansson som är den som jag varit ute med mest. 10 veckor har vi teoriundervisning i Skara och 10 veckor läser vi på distans. Jag har lärt mig så mycket!

Är det ett riskfyllt jobb?

– Den största risken är att man skär sig på vinkelslipen! Särskilt tungt är det inte, jobbet nu går ju inte att jämföra med jobbet förr när man använde klubba och klinga. Det som är tungt är egentligen att flytta grindar och att driva korna.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Klövvårdare efterfrågas. Jag ska starta eget. Jag har fått låna en gammal verkstol av Johan Håkansson och har fått lånebesked från banken. Till att börja med kommer jag att ha kvar min anställning, men inte jobba heltid. Under tiden ska jag försöka bygga upp en kundkrets på Gotland. Arbetstillfällena finns ju där mjölkkorna finnas.

2015 infördes en klövvårdspeng för mjölkkor, en djurvälfärdsersättning. Har den medfört att fler verkar sina mjölkkor?

– Klövvård är ju kopplat till djurhälsa och jag tror att fler tänker förebyggande när det gäller klövhälsa. En del stora gårdar anlitar klövvårdare varje vecka, andra mellan två och fyra gånger per år. Det är framförallt viktigt att verka klövarna innan kalvning.

Är jobbet lika roligt som du tyckte att det verkade vara första gången du såg en ko verkas?

– Ja, det är faktiskt roligare än jag tänkt mig! Det är inte heller alls så tungt som jag trodde att det skulle vara.

LÄS MER: Yrkeshögskola ett snabbspår till arbete

Fakta: Emeline Karlsson

Aktuell: Nyutbildad klövvårdare

Ålder: 21 år

Bor: Rone ,Gotland

Yrke: Djurskötare och klövvårdare

Intressen: Hästar och folkrace

Fakta: Klövvårdareutbildning

– Landets enda klövvårdareutbildning finns på Biologiska yrkeshögskolan (BYS) i Skara. Det är en ettårig Yh-utbildning som ges på heltid. Utbildningen har åtta platser.

– Eleverna får bland annat utbildning inom anatomi, fysiologi, stallar och foder.

– Arbetsmöjligheterna efter avslutad utbildning bedöms som goda, särskilt inom vissa län där det inte finns så många klövvårdare. Många väljer att bli egenföretagare.

Relaterade artiklar

Till toppen