Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 januari 2019

En av landets största uppfödare i konkurs

På fredagen försattes Slutgödning i Istrum AB i konkurs. Bakom bolagsnamnet döljer sig Sten Catoni, en av landets största köttdjursuppfödare.

 Sten Catoni, en av landets största köttdjursuppfödare, har tvingats försätta sitt bolag i konkurs.
Sten Catoni, en av landets största köttdjursuppfödare, har tvingats försätta sitt bolag i konkurs. FOTO: Janne Andersson

Slutgödning i Istrum AB har i många år balanserat på en slak ekonomisk lina. Bolaget omsatte det senast redovisade bokföringsåret, som slutade i augusti 2017, en nettoomsättning på 8,8 miljoner kronor och har under den senaste tioårsperioden haft en svag eller obefintlig lönsamhet.

Bolaget hade en skuldsättning på närmare 27 miljoner kronor och tillgångar på drygt 28 miljoner. Det egna kapitalet var nere på drygt 500 000 kronor och soliditeten låg på knappt 5 procent.

 Verksamheten på gården i Istrum omfattar även dikoproduktion.
Verksamheten på gården i Istrum omfattar även dikoproduktion. FOTO: Janne Andersson

Har 1 400 nötkreatur

Sten Catoni och hans familj hade i början av förra året cirka 1 400 nötkreatur varav 250 dikor. Huvudverksamheten har varit inköp av mjölkrastjurar från sex–sju olika gårdar och uppfödning till slakt på egna gården öster om Skara.

I en frispråkig intervju i Land Lantbruk i början av 2018 berättade Sten Catoni att han vid tidpunkten saknade närmare 1,5 miljoner kronor i obetalda stöd från Jordbruksverket. De stöd med längst eftersläpning gällde miljöersättning och ersättning för ekologisk produktion.

 Sten Catoni och hans familj ägnar sig i första hand åt inköp och uppfödning av mjölkrastjurar.
Sten Catoni och hans familj ägnar sig i första hand åt inköp och uppfödning av mjölkrastjurar. FOTO: Janne Andersson

Läs mers: Sten väntar på 1,5 miljoner i stöd

Konkursbeslutet fattades i fredags av Skaraborgs tingsrätt. Land Lantbruk har hittills utan framgång sökt både Sten Catoni och konkursförvaltaren Bengt Ringqvist för en kommentar.

Läs mer: Efter konkursen – letar foder och nya gårdar till djur

Relaterade artiklar

Till toppen