Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 mars 2019

En miljard till svensk sockerproduktion

Nordzucker satsar en miljard svenska kronor i svensk sockerproduktion. Satsningen betyder att Nordic Sugar, som ingår i Nordzucker-koncernen, flyttar produktionen i Arlöv till Örtofta och att fabriken i Arlöv därefter stängs.

 Nordzucker har fattat beslut om att satsa runt en miljard kronor i ett svenskt sockerproduktionsprojekt, som beräknas vara genomfört hösten 2021. (Arkivbild)
Nordzucker har fattat beslut om att satsa runt en miljard kronor i ett svenskt sockerproduktionsprojekt, som beräknas vara genomfört hösten 2021. (Arkivbild) FOTO: Avatar_023

Det kommer att bli stora investeringar i nya produktionsmetoder och ny teknik, dessutom görs en rejäl satsning på miljön, berättar Nordzucker i ett pressmeddelande. Energiförbrukningen ska minskas med 20 procent och koldioxidutsläppet med 18 000 ton per år. Därutöver ska lastbilstransporterna reduceras med 3 200 per år, samtidigt som en ökad andel transporter kan läggas på järnväg.

Nordic Sugar, som ingår i Nordzucker-koncernen, flyttar därför produktionen från Arlöv till Örtofta. Raffinaderiet i Arlöv kommer därefter att stängas. Förändringarna beräknas vara genomförda hösten 2021.

”Effektiv och resurssnål produktion”

– Vi har kommit långt i planeringsarbetet och jag ser fram emot att vi nu är redo för nästa etapp. Med konsolideringen säkerställer vi inte bara en långsiktigt hållbar struktur i Sverige, vi får en modern fabrik med effektiv och resurssnål produktion och dessutom betydande besparingar på sikt. Ett viktigt steg i vår positionering som en stabil, lönsam och konkurrenskraftig aktör på sockermarknaden, säger Axel Aumüller, Chief Operation Officer i Nordzucker, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt 1,5 miljarder är investerade

Tillsammans med silon, som invigdes 2017 och de energieffektiviserande åtgärder som har gjorts i Örtofta under de senaste åren, har nu Nordzucker satsat runt 1,5 miljarder kronor i strategiska projekt för att framtidssäkra svensk sockerproduktions konkurrenskraft.

LÄS MER: Nordic Sugar flyttar från Arlöv

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen