Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 mars

En miljard till svensk sockerproduktion

Nordzucker satsar en miljard svenska kronor i svensk sockerproduktion. Satsningen betyder att Nordic Sugar, som ingår i Nordzucker-koncernen, flyttar produktionen i Arlöv till Örtofta och att fabriken i Arlöv därefter stängs.

 Nordzucker har fattat beslut om att satsa runt en miljard kronor i ett svenskt sockerproduktionsprojekt, som beräknas vara genomfört hösten 2021. (Arkivbild)
Nordzucker har fattat beslut om att satsa runt en miljard kronor i ett svenskt sockerproduktionsprojekt, som beräknas vara genomfört hösten 2021. (Arkivbild) FOTO: Avatar_023

Det kommer att bli stora investeringar i nya produktionsmetoder och ny teknik, dessutom görs en rejäl satsning på miljön, berättar Nordzucker i ett pressmeddelande. Energiförbrukningen ska minskas med 20 procent och koldioxidutsläppet med 18 000 ton per år. Därutöver ska lastbilstransporterna reduceras med 3 200 per år, samtidigt som en ökad andel transporter kan läggas på järnväg.

Nordic Sugar, som ingår i Nordzucker-koncernen, flyttar därför produktionen från Arlöv till Örtofta. Raffinaderiet i Arlöv kommer därefter att stängas. Förändringarna beräknas vara genomförda hösten 2021.

”Effektiv och resurssnål produktion”

– Vi har kommit långt i planeringsarbetet och jag ser fram emot att vi nu är redo för nästa etapp. Med konsolideringen säkerställer vi inte bara en långsiktigt hållbar struktur i Sverige, vi får en modern fabrik med effektiv och resurssnål produktion och dessutom betydande besparingar på sikt. Ett viktigt steg i vår positionering som en stabil, lönsam och konkurrenskraftig aktör på sockermarknaden, säger Axel Aumüller, Chief Operation Officer i Nordzucker, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt 1,5 miljarder är investerade

Tillsammans med silon, som invigdes 2017 och de energieffektiviserande åtgärder som har gjorts i Örtofta under de senaste åren, har nu Nordzucker satsat runt 1,5 miljarder kronor i strategiska projekt för att framtidssäkra svensk sockerproduktions konkurrenskraft.

LÄS MER: Nordic Sugar flyttar från Arlöv

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen