Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 maj 2019

En miljon arter riskerar att försvinna

En miljon växt- och djurarter riskerar att försvinna de kommande decennierna. Det är slutsatsen i en rapport från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

 En miljon växt- och djurarter riskerar att försvinna de kommande decennierna. På bilden en asknätfjäril.
En miljon växt- och djurarter riskerar att försvinna de kommande decennierna. På bilden en asknätfjäril. FOTO: Bengt Ekman/N/TT

Vi människor förstör vår miljö i en allt snabbare takt. Om inget görs för att lösa situationen kommer mellan en halv och en miljon arter att försvinna, varav många inom de närmaste åren.

Det är den bistra slutsatsen i den rapport som den mellanstatliga organisationen IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) nu presenterat.

Redan inletts

I dag är utrotningstakten tio till hundra gånger snabbare än vad den varit någon gång under de senaste tio miljoner åren.

Den senaste massutrotningen skedde för 66 miljoner år sedan när en asteroid svepte bort en majoritet av jordens arter, bland annat dinosaurierna. Många menar att det är dit vi är på väg nu, medan andra menar att en sjätte massutrotning under de senaste 500 miljoner åren redan har inletts.

Beroende av naturen

Den springande punkten, konstaterar forskarna, är att vi människor är helt beroende av naturen för att överleva som art.

– Vi eroderar själva fundamenten till våra ekonomier, livsmedelssäkerhet och vår livskvalitet över hela jorden, säger en av rapportförfattarna, Robert Watson, till nyhetsbyrån AFP.

Dagens utrotning av arter har ett klart samband med klimatförändringarna på jorden.

Svårlöslig paradox

På kort sikt är vi människor inte hotade, säger Josef Settele, professor vid Helmholtz Centre for Environmental Research i Tyskland, och fortsätter:

– På längre sikt är det svårare att säga. Om vi människor blir utrotade kommer dock naturen ändå att hitta vägar, det gör den alltid.

”Underminerar naturen”

Något måste alltså göras, men frågan är vad och på vilket sätt. För i dag går kampen mot klimatförändringarna inte alltid ihop med kampen för den biologiska mångfalden. Övergången mot grönare energi och en ökad produktion av biobränsle innebär bland annat att djur och natur trängs ut. Biobränslet kräver helt enkelt mer mark för att odlas.

– Sättet vi producerar mat och energi underminerar naturens egna självreglerande system, sade Robert Watson i april, när en sammanfattning av rapporten presenterades i april.

Läs mer: LRF Premium. Så kan du skapa ett rikare växtlivNya resultat om neonikotinoider och binFler insekter gör bättre jordgubbar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen