Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 februari 2019

Energibrist upptäcks med ny analys i Kokontrollen

För kor som fått i sig för lite energi tiden före kalvning ökar risken för sjukdomar och nedsatt fruktsamhet. För att identifiera bristande energiförsörjning introduceras BHB-analys till Kokontrollen.

 Energibrist upptäcks med ny analys i Kokontrollen.
Energibrist upptäcks med ny analys i Kokontrollen. FOTO: Maria Törner

Otillräcklig energitillförsel under tiden kring kalvning kan leda till sänkt befruktningsförmåga, livmoderinflammation, löpmagsförskjutning och ketos. Det försvagar också kons brunstsignaler. Därför införs mätningar av beta-hydroxybutyrat, BHB, i Kokontrollen.

Många fördelar

– Det är tänkt som ett produktionsstyrningsverktyg. Om man ser att en djurgrupp verkar underförsörjd så kan man justera beläggning och foderförsörjning eller vidta annan lämplig åtgärd för besättningens övriga högdräktiga kor, säger Håkan Landin, veterinär på Växa Sverige som menar att fördelarna med analysen vid den första provmjölkningen är många.

BHB är en restprodukt som bildas vid nedbrytning av kroppsfett och kan användas för att utläsa hur allvarlig energibrist kon haft tiden före kalvning. Mätvärdet används redan av producenter i Danmark och Kanada och avslöjar om det finns anledning att justera utfodringen under tiden kring kalvning för nästa djuromgång.

Besättningsstorleken avgörande

– Den här återrapporteringen ger information som man tidigare fått gissa sig till och gör att man kan motverka störningar i fruktsamhet, sjuklighet och produktion väldigt mycket, säger Håkan Landin men framhåller att besättningsstorleken är avgörande för nyttan av provet.

– Säkerheten i BHB värdet är beroende av hur många kalvningar man har varje månad men redan på gårdar med 100 kor kan BHB användas som ett viktigt stöd i fruktsamhets- och foderstyrningsarbetet.

LÄS MER: Bara var tredje insemination leder till en kalv

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen