Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 februari 2019

Energirådgivning vägen till fossilfriare lantbruk

För att lantbruket ska ställa om till fossilfriare energianvändning krävs bland annat en satsning på energirådgivning.

– Det finns ett stort engagemang och idealitet hos många lantbrukare för miljö och klimat, och vi ser också tydligt problemet med klimatförändringarna, säger Helena Elmquist på Odling i balans.

 För att lantbruket ska ställa om till fossilfriare energianvändning krävs bland annat en satsning på energirådgivning.
För att lantbruket ska ställa om till fossilfriare energianvändning krävs bland annat en satsning på energirådgivning. FOTO: Mostphotos

Helena Elmquist är en av författarna till en ny rapport från Rise – Färdplan för effektivisering och egenförsörjning av energi i lantbruket.

Idag är det bara åtta procent av lantbruken som använder högiblandade biodrivmedel. Från en intervjustudie kan man se att lantbrukare saknar långsiktiga spelregler för energiproduktion och känner att de saknar kunskap om energi. Det visar sig också att man på lantbruksutbildningarna inte lägger så stor vikt vid energifrågorna.

Uppsving för solceller

Å andra sidan satsar allt fler på solceller, som har fått ett riktigt uppsving. 25 procent av lantbrukarna har gått en kurs i sparsam körning och 12 procent har tagit hjälp av en energirådgivare. Investeringar i fossilfri energi ses som något positivt både för lantbruksföretaget och för miljön.

Idag orsakar energianvändningen från arbetsfordon och i stallar klimatpåverkande utsläpp på motsvarande 0,6 megaton koldioxid. Målet är att nolla utsläppen i Sverige 2045.

 Helena Elmquist, Odling i balans.
Helena Elmquist, Odling i balans. FOTO: Alvreten

Föreslår fortsatt rådgivning

För att utsläppen ska minska inom lantbruket föreslår rapporten framförallt en fortsatt satsning på rådgivning på både energieffektivisering och produktion av förnybar energi.

En tidigare rapport visar att om lantbrukets totala diesel- och elanvändningen minskar med 15 procent, och bensinanvändningen med 10 procent så motsvarar det 583 miljoner kronor för hela lantbruket.

– Det är jättemycket pengar, säger Helena Elmquist.

Kan spara uppåt 30 procent

Även om andelen som gjort energikartläggning har ökat från fyra till 12 procent på några år, så tycker Helena Elmquist att alla lantbrukare ska göra en energikartläggning. Både genom Energimyndigheten och Greppa näringen finns subventionerad rådgivning att tillgå.

– Det finns mellan tre och 30 procent av energin att spara på gårdarna. Det finns en stor potential, säger hon.

Fler som kan energi och lantbruk

I rapporten föreslås att Jordbruksverket får i uppdrag att göra en central upphandling av Energikollen. Man föreslår också en ny utbildning för energikartläggare för att öka antalet experter, och att tjänsten som energikartläggare kvalitetssäkras så att hen kan både energi och lantbruk.

– Just att ha en proffsig erfaren energikartläggare och som både kan jordbruksproduktion och energi, det är viktigt, säger Helena Elmquist.

– Att beställa en energikartläggning det är något man tjänar på.

LÄS MER: Svensk upptäckt kan leda till bättre grödor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen