Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 november 2018

Enkelt lägga ut råttgift på rätt sätt

Skyddshandskar och en förmåga att följa instruktioner är det som krävs för att kunna lägga ut råttgift på rätt sätt.

 Trots att råttgift är en biocid kan lantbrukare med växtskyddsbehörighet 1L få tillstånd att bekämpa råttor med gift.
Trots att råttgift är en biocid kan lantbrukare med växtskyddsbehörighet 1L få tillstånd att bekämpa råttor med gift. FOTO: Mostphotos

Trots att råttgift är en biocid kan lantbrukare med växtskyddsbehörighet 1L få tillstånd att bekämpa råttor med gift.

– Lantbrukarna är mycket professionella i sin yrkesutövning. Det är ett klokt beslut man har kommit fram till, säger Magnus Rosander på Bayer som tillverkar Racumin Pasta.

Påminner om växtskyddsmedel

– Det finns stora likheter i hur man hanterar produkter professionellt. Har man gått en utbildning för växtskyddsmedel så förstår man även en etikett för en biocidprodukt.

Racumin Pasta är små dospåsar som ska stoppas i en låst åverkanssäker betesstation där inte husdjur kan komma åt dem. Mycket till skyddskläder behövs inte.

– Nej, du ska ha handskar på dig när du hanterar påsarna, som du flyttar med dina händer från en spann till betesstationen.

Vänta tills man har ett angrepp

Att beta permanent är inte tillåtet, eftersom det ökar risken för resistens och risken att andra djur blir förgiftade av att äta förgiftade råttor. I stället ska man vänta tills man vet att man verkligen har ett angrepp av råttor.

– Man ska inte lägga ut kemikalier utan att ha varit ute och kollat och övervägt det hela, säger Magnus Rosander.

Preparat från Bayer

Bayer har också ett giftfritt och smakligt preparat Harmonix Monitoring Pasta som man vid misstanke om angrepp lägger i betesstationen. Harmonix färgar råttskiten röd i dagsljus eller blå med blacklight. Då kan man se om det finns råttor som har ätit och byta ut Harmonixpåsarna mot Racuminpåsar.

– Fördelen är att råttorna, som inte uppfattar skillnaden mellan Harmonix och Racumin, fortsätter att äta produkten och blir förgiftade, säger Magnus Rosander.

Svårt att komma ifrån giftet

Forskning och utveckling pågår för att få fram fler giftfria alternativ i råttbekämpning. Även Bayer söker efter sådana lösningar.

– Det är jättebra, utvecklingen går åt det hållet att man ska hitta olika alternativ utan att behöva lägga ut kemikalier, det ser vi positivt på.

Tror du man kan komma ifrån giftet helt och hållet?

– Det är väl tveksamt, säger Magnus Rosander.

LÄS MER: Bekämpar råttorna själv – sparar tusentals kronor

Relaterade artiklar

Till toppen