Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december 2017

Enkla medel gynnar insekter

Lantbruket kan hjälpa insekter att överleva, och hjälpa sig själv på köpet, genom få enkla åtgärder.

 Att så blommande växter intill sin gröda hjälper insekterna.
Att så blommande växter intill sin gröda hjälper insekterna. FOTO: Mostphotos

Ofta lyfts jordbruket fram som en anledning till att insekter har svårt att överleva, men lantbruket bidrar även till insekters överlevnad. Men det går att göra mer och detta vill Jordbruksverket gärna informera lantbrukare om.

”Större variation”

– Oavsett vad som är den väsentligaste orsaken till krisen för insekterna måste vi se till att få en större landskaplig variation. Det går att gynna biologisk mångfald och samtidigt ha ett effektivt och konkurrenskraftigt jordbruk. Blommor och bin lyfter både gården och landsbygden, säger Johan Wallander, samordnare för arbetet med miljömålet Ett rikt odlingslandskap.

Anlade skalbaggsås

Genom att till exempel så in blommande växter på kantzonerna, så trivs pollinerare som bin och humlor, men även skalbaggar.

Bengt Hellerström, Annelövs boställe i Skåne, har hjälpt nyttoinsekterna ännu mer på traven genom att anlägga en skalbaggsås, där de är skyddade från jordbearbetning och bekämpning.

– Att anlägga en skalbaggsås har gett mig betydligt mindre problem med bladlöss och minskat mitt behov av att använda växtskyddsmedel. Det är gott att kunna använda enkla metoder som fungerar i modernt jordbruk och som gynnar våra naturliga medarbetare i kampen mot skadegörare, säger han.

Läs mer: Det här vill pollinerare ätaHonungsbin effektivt för att öka rapsskörden

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen