Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 juli 2019

Enklare regler för algodlare på gång

De långa väntetiderna för att få tillstånd att odla alger i haven ses över av Jordbruksverket. Ett initiativ från regeringen som är starkt efterfrågat av branschen – men utredningen kan ta längre tid än väntat.

 Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, visar hur sockertång har planterats på tunna rep. Odlingarna placeras ut på hösten och skördas på vårkanten innan vattnet blivit för varmt.
Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, visar hur sockertång har planterats på tunna rep. Odlingarna placeras ut på hösten och skördas på vårkanten innan vattnet blivit för varmt. FOTO: Jonas Lindstedt/TT

Sedan förra året har regeringen gett Jordbruksverket i uppdrag att kartlägga och utreda förutsättningarna för en enklare prövning av vattenbruksverksamheter. En del av utredningen rör algodlingar som i dag kräver långa handläggningstider. Att få alla tillstånden som krävs kan ta upp mot fem år.

– Olika vattenbruk kan kräva uppåt 40 olika tillstånd. Algodlingar är nästan helt nytt i Sverige och där finns inget regelverk alls, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket och ansvarig för utredningen.

Tar tid

När nya tekniker och arter ska samspela med regelverk och lagar tar det tid, berättar hon. Samtidigt skriker branschen efter förändring.

– Det är i princip omöjligt att komma i gång som regelverket ser ut i dag, det är samma process som för att starta ett oljeraffinaderi, säger Jonas Pettersson, en av grundarna till algföretaget Catxalot.

  • Släppte planerna

Tidigare hade Jonas Pettersson själv planer på att börja odla, men när han och hans kollegor insåg hur tidskrävande det var, släppte de planerna – nu jobbar de i stället med workshops för algbaserad matlagning. Många väntar på en förändring, berättar han.

– Det rör på sig men det går inte alls så snabbt som vi i branschen skulle vilja.

Kan dröja

Jordbruksverkets utredning ska redovisas i slutet av året men resultat kan komma att dröja, mycket arbete kvarstår och det kan ta längre tid än väntat.

– Vi har hittills inte kommit så långt. Det största arbetet kommer att genomföras under hösten och vi har precis ansökt om förlängning på fyra månader för att kunna implementera det, säger Izabela Alias.

Kommer det att bli enklare för företagare som vill satsa på det här?

– Det är för tidigt att säga. Men syftet är att underlätta, även för algodlingar.

LÄS MER: Närodlade alger en outnyttjad resurs

Relaterade artiklar

Till toppen