Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 december 2016

Eons luftledning stoppad

Eon måste gräva ner en planerad 130 kilovoltsledning i Kristianstad kommun. En seger för LRF och markägarna som kämpat hårt mot den planerade luftledningen i snart 15 år.

FOTO: Marie Henningsson

– Det har varit så många turer. Men det beslut som vi nu har fått från Energimarknadsinspektionen är så välskrivet och väl underbyggt att jag faktiskt vågar tro att det inte kommer att överklagas, säger Hans Persson, LRFs kommungrupp i Kristianstad.

Skulle gå över jordbruksmark

2009 fick Eon tillstånd av Energimarknadsinspektionen att bygga en 130 kilovoltsledning från Rinkaby till Kristianstad, en sträcka på 11,5 kilometer. Ledningen skulle gå i luften över bästa jordbruksmark och beslutet överklagades av ett flertal berörda markägare och LRF.

Fyra år efter beslutet upphävdes det av regeringen och återförvisades till Energimarknadsinspektionen för ny handläggning. Skälet var att man Jordbruksverket inte fått yttra sig i frågan.

Ska skyddas mot intrång

I november blev det definitivt nej till en luftledning. Åkermarken har för stort allmänintresse. "Den aktuella jordbruksmarken har ett stort allmänintresse och ska skyddas så långt som möjligt mot intrång som försvårar brukandet av marken. Energimarknadsinspektionen bedömer att ansökan ska avslås eftersom det är möjligt att ta annan mark i anspråk och därigenom skydda den brukningsvärda jordbruksmarken. Ett sätt att ta annan mark i anspråk är att bygga ledningen i ett markkabelutförande", skriver Energimarknadsinspektionen i sitt beslut.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen